Doi cercetatori italieni au realizat fuziunea rece. Oare? (VIDEO)

19 01. 2011, 12:06

"Am realizat fuziunea rece". Incredibilul anunt a fost facut de Sergio Focardi, profesor de fizica la Universitatea Bologna, si de Andrea Rossi, inginer, intr-o hala din zona industriala a orasului, unde pe un banc de lucru obisnuit se afla o micuta masinarie. Experimentul odata declansat, masinaria a intrat in functiune si a inceput sa produca energie: 12 kw/ora fata de un aport de intrare de doar 600 w/ora. Ceea ce pare un experiment comun si plictisitor de fizica ar putea sa fie "himera" energetica care din 1989 le strica somnul fizicienilor din toata lumea: producerea de energie nucleara la temperaturi sub 1000 grade Kelvin. Pseudonim: fuziunea rece.

"Ori decidem ca principiul conservarii energiei este violabil, ori fenomenul la care am asistat este o reactie nucleara in toata regula", a explicat Sergio Focardi. El se refera la faptul ca, in cadrul experimentului s-a obtinut o eficienta energetica fara precedent, imposibil de obtinut prin procesele de productie de energie utilizate in mod obisnuit. "Materialele de pornire ale procesului nostru sunt nichelul si hidrogenul; acesta din urma este incalzit la o anumita temperatura si se declanseaza procesul de producere de energie: atomii de hidrogen penetreaza nichelul si il transforma in cupru. Sau, cel putin, aceasta este interpretarea noastra", a precizat el.

Focardi a vorbit de interpretare intrucat chiar el admite ca dinamica acestui proces nu este inca complet demonstrabila: se stie doar ca are loc, ca poate fi reprodusa si ca, in anumite cazuri, poate duce la producerea de energii si de 200 de ori superioare celor de pornire. Iar experimentul italian ar fi doar prima demonstratie publica a unei descoperiri pe care Rossi si Focardi o repeta in diferite variante inca din 2008. Intr-un articol intitulat " A new energy source from nuclear fusion" , publicat in luna martie a anului trecut in "Journal of Nuclear Physics", cei doi au citat rezultatele a cel putin alte sase experimente, explicand ca energia produsa s-a dovedit utilizabila pentru alimentarea generatoarelor si, in unele cazuri, incalzirea unor incaperi.



Procesul de fuziune rece brevetat de Andrea Rossi si Sergio Focardi ar putea asadar reprezenta o noua metoda de producere a unor cantitati enorme de energie la temperaturi scazute si cu cheltuieli economice reduse (sunt necesare doar cateva grame de nichel pentru obtinerea de energii utile).

In opinia lui Antonio Zoccoli, director al Institutului National de Fizica Nucleara din Italia, nu ar trebui insa sa se vorbeasca cu atat usurinta de fuziune rece: "Ceea ce am vazut a fost un dispozitiv in masura sa produca energie. Trebuie sa verificam doua lucruri: daca productia de energie este reala si cum a fost exact produsa aceasta energie, deoarece este adevarat ca in trecut, de multe ori au fost descoperiri obtinute pe care experimentala si apoi explicate in maniera teoretica. Dar experimentul nu a furnizat nicio proba ca in acest caz au survenit reactii nucleare".

Printre motivele care-l fac pe Zoccoli sceptic se numara si faptul ca, in cadrul experimentului, nu s-a inregistrat nicio productie de fotoni, particule care ar fi trebuit sa fie produse in cadrul unei astfel de reactii.
Sursa: Wired.it