Cazul Deepwater Horizon: cercetatorii independenti nu au acces la probele de petrol

19 01. 2011, 12:16

Din putul submarin pana acum au iesit circa 750 mil litri de petrol, si atat compania petroliera, cat si guvernul american au colectat numeroase probe, din care insa, putine au ajuns la cercetatorii independenti. In plus, in clipa de fata, distribuirea esantioanelor pare a fi cu totul blocata. Din luna septembrie a anului trecut, reprezentantii BP au inceput sa raspunda solicitarilor de probe cu o scrisoare standard in care se explica faptul ca cererile vor fi rezolvate cu intarziere, in asteptarea punerii la punct a unui protocol ad hoc pentru distributia materialului. In teorie, misiva promitea dezvoltarea unui astfel de protocol in decursul a cateva saptamani, dar nu stabilea o data fixa.

Blocarea accesului la probe de petrol este determinata, potrivit declaratiei purtatorului de cuvant al companiei petroliere, Hejdi Feick, in principal de doi factori: primul ar fi ordonanta unui judecator federal, menita sa impiedice distrugerile de posibile probe in cazul unei actiuni in instanta. Ordonanta care insa nu vorbeste despre esantioanele necesare cercetatorilor. Cat despre cel de-al doilea factor, acesta ar fi tocmai necesitatea companiei de a avea suficient petrol pentru realizarea eventualelor analize solicitate de tribunal.

Si agentiile guvernamentale americane, precum National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), au strans o cantitate semnificativa de petrol in vederea evaluarii daunelor ambientale cauzate de dezastru. Initial, aceste agentii au raspuns pozitiv cererii de mici cantitati de petrol pentru studii stiintifice, dupa cum a explicat Greg Baker de la NOAA. Dar si reprezentantii acestora au considerat ulterior oportun sa intrerupa distributia, pentru a se asugura ca va exista suficient petrol pentru analizele legale. "In clipa de fata, exista 2.000 litri de petrol disponibili in acest scop", a precizat Baker, "iar BP detine cel putin tot pe-atat si probabil mult mai mult".

Unii dintre cercetatori, printre care Andrew Whitehead, biolog de la Louisiana State University din Baton Rouge, ar dori sa-si colecteze singuri probele necesare. "Lipsa materialului ar putea impiedica finalizarea unor studii importante", a comentat Whitehead.
Sursa: Galileo