Cum îşi masacrau SUA proprii cetăţeni în vremea Prohibiţiei!

21 01. 2011, 13:22

Este anul 1926, în Ajunul Crăciunului. La camera de gardă a Spitalului Bellevue din oraşul New York dă buzna un bărbat beat, înfricoşat de un închipuit Moş Craciun înarmat cu o bâtă, care îl urmăreşte vrând să-l rănească. Înainte ca personalul spitalicesc să îi stabilească diagnosticul - halucinaţiile induse de alcoolul consumat erau numai un simptom - omul moare.



La fel i se întâmplă şi unui alt petrecăreţ de sărbători. Şi încă unuia. Până la finele Crăciunului, spitalul este luat cu asalt de peste 60 de pacienţi, extrem de grav îmbolnăviţi de alcool, dintre care opt decedează. În următoarele două zile alţi 23 de indivizi mor în New York, ca urmare a celebrării bahice a evenimentului creştin.



Medicii acelei perioade erau obişnuiţi cu intoxicarea prin alcool, o rutină a erei prohibiţei. Băuturile vremii îi îmbolnăveau adesea pe oameni, deoarece erau produse în distilerii ascunse, în condiţii neigienice, contractând pulberi metalice şi alte impurităţi. Dar acum rata şi manifestarea îmbolnăvirilor deveniste cu totul alta. Iar decesele, aşa cum aveau să descopere la scurtă vreme investigatorii, se petreceau prin necuprinsa "bunăvoinţă" a guvernului SUA.



Deranjaţi că oamenii continuau să consume în cantităţi mari alcool chiar şi după interzicerea lui, oficialităţile federale au decis să încerce o modalitate coercitivă cu totul nouă. Au ordonat otrăvirea alcoolului industrial produs în Statele Unite - folosit în vopsele şi solvenţi, combustibili şi produse medicamentoase - , produs adesea subtilizat de contrabandişti, redistilat şi vândut sub formă de băuturi spirtoase.



Se estimează că, până la jumătatea anilor 1920, 225 de milioane de litri de alcool industrial erau furate anual pentru a-i aproviziona pe toţi băutorii din SUA (Prohibiţia a fost instaurată la 1 ianuarie 1920).



Aproximativ 70 de formule de denaturare au fost luate în calcul de guvernul american, între care cea mai simplă metodă era adăugarea toxicului alcool metilic în amestec, ori a unor compuşi foarte amari, mai puţin letali, dar de natură sa îi dea alcoolului un gust îngrozitor.



Mai târziu, în 1927, s-a ajuns chiar la adăugarea unor substanţe puternic otrăvitoare, precum kerosen, gasolină, benzen, cadmiu, cloroform, camfor, acid carbolic, acetonă, zinc, mercur. Totodată, s-a decis sporirea nivelului de alcool metilic - până la 10% din cantitatea totală a produsului - mişcare care a dovedit cel mai mare potenţial letal.



Ideea a fost aceea de a înspăimânta populaţia cu privire la consumul ilicit de licori bahice. În schimb, rezultatul obţinut s-a dovedit cu mult mai crunt şi, până la sfarşitul Prohibiţiei, în 1933, programul federal de intoxicare înregistrase în "palmares", după unele estimări, cel puţin 10.000 de morţi. Desigur, aceştia s-au ales cu deosebire din rândul păturilor sociale inferioare, oamenii bogaţi permiţându-şi eforturile financiare necesare protecţiei de asemenea otrăvuri şi achiziţiei de băuturi fine.



Deşi astăzi episodul este în bună măsură uitat, "războiul chimist al Prohibiţiei" rămâne una dintre cele mai bizare şi mai letale decizii din istoria americană a aplicării legii. Băuturile alcoolice otrăvitoare ucid încă - 16 indivizi au decedat chiar în această lună după ce au consumat alcool toxic in Indonezia, acolo unde contrabandiştii işi fabrică propriile sortimente pentru a evita taxele - dar astfel de exemple se datorează comercianţilor lipsiţi de scrupule şi nu neaparat ordinelor guvernamentale.

Sursa: Slate

Descoperă lumea în care trăieşti: