Bacteriile modificate genetic, un ajutor în agricultură

22 01. 2011, 00:00

După ce o echipă de studenţi din Newcastle a reuşit să creeze o bacterie care generează cel mai eficient adeziv din lume, util în repararea crăpăturilor din structurile de beton, o altă echipă de studenţi din Marea Britanie uimeşte lumea.

Un grup de studenţi ai Universităţii din Bristol a folosit o secvenţă de ADN, special creată în laborator, pentru a modifica bacteria E. coli în beneficiul agriculturii.

Acest organism nou creat, intitulat "agrEcoli", va fi util fermierilor din întreaga lume. Astfel, microcapsule ce conţin bacteria E. coli urmează să fie pulverizate pe terenurile cultivate. Bacteria modificata a fost "programată" să detecteze nivelul de nutrienţi din sol, reacţionând printr-o strălucire fluorescentă ce arata cultivatorului dacă zona respectivă necesită mai mult îngrăşământ sau dacă există suficiente substanţe nutritive.

Aplicând fertilizarea doar în zonele care au nevoie de îngrăşământ, costul produselor agricole se va reduce cu până la 53 de euro pe hectar.

Aceste inovaţii agricole, ce devin posibile pe măsură ce tehnologia permite modificarea genetică a microorganismelor, constituie o veste bună în perspectiva creşterii populaţiei planetei, ce va ajunge, în acest an, la 7 miliarde de oameni.