Ţigla anti-smog, o nouă armă în lupta cu poluarea

03 02. 2011, 00:00

Conform producătorilor, dacă aceste ţigle sunt folosite pe acoperişul unei case de 185 de metri pătraţi, ele pot procesa oxizii de azot produşi de motorul unei maşini după 17.380 de km conduşi.

"Ţigla anti-smog", cum este denumită invenţia companiei californiene Boral Roofing, foloseşte dioxid de titaniu pentru a reuşi să lupte contra poluării.

Razele soarelui activează acest ingredient, care acţionează precum un catalizator, accelerând procesul de transformare a oxizilor de azot în oxigen şi azot.

Ţiglele au fost testate în laborator şi în spaţiu liber de către o serie de specialişti din EU, între anii 2002 şi 2006. "În studiile efectuate în Europa, unde au folosit aceste ţigle la casele situate în apropierea caselor, s-a înregistrat un nivel mai redus al poluării. Funcţionează", a declarat Michael Chusid, un consultat tehnic.

Ţiglele nu sunt utile doar în lupta contra smogului, ci mai au un beneficiu. Atunci când plouă, nitraţii acumulaţi pe acoperiş se vor scurge pe sol, unde vor acţiona ca îngrăşământ.


Se estimează că ţiglele vor fi eficiente în a contracara smogul pentru cel puţin 25 de ani.

Această tehnologie este deja folosită în Europa de aproximativ 5 ani, dar compania de construcţii KB Home este prima care introduce ţiglele anti-smog în SUA. Licenţa a fost achiziţionată de la Monier Germany, compania care vinde aceste ţigle în Europa.

Sursa: The Press-Enterprise