Vaccinul anti-gripal universal, mai aproape de realitate

07 02. 2011, 11:42

Noul tratament anti-gripal a fost testat pe 22 de voluntari. 11 dintre ei au fost vaccinaţi şi apoi infectaţi cu tulpina Wisconsin a virusului gripal A H3N2, iar alţi 11 au fost infectaţi fără a fi vaccinaţi. Testele ulterioare au arătat că voluntarii vaccinaţi aveau limfocitele T, care atacă celulele infectate, mult mai active decât voluntarii nevaccinaţi.

Vaccinul foloseşte o tehnică nouă, ţintind o proteină situată în interiorul virusului gripal, proteină ce este comună tuturor tulpinelor. Vaccinurile actuale «atacă» o proteină situată pe învelişul exterior al virusului, însă aceste proteine sunt predispuse mutaţiilor. Marele avantaj al noului vaccin este faptul că nu va mai trebui reformulat în fiecare an pentru a ţinti tulpina gripală cea mai prevalentă.

Cercetătorii speră că noul vaccin va oferi o protecţie mai bună împotriva gripei persoanelor în vârstă. "Eficacitatea vaccinului anti-gripal tradiţional este de 70%-80% în rândul tinerilor, dar de doar 30%-40% în cazul persoanelor în vârstă. Acum că ştim că acest nou vaccin funcţionează, îl vom testa în rândul persoanelor de peste 50 de ani. Sperăm să reuşim dublarea ratei eficacităţii", au declarat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Oxford.

Următorul pas pentru acest vaccin este un test clinic în care efectul său să fie comparat la o scară mai mare, pe un eşantion de mii de persoane. Astfel, vor mai trece câţiva ani până când noul vaccin antigripal va intra pe piaţă.

Sursa: The Guardian