Noile antibiotice vor «convinge» bacteriile să se sinucidă

10 02. 2011, 11:54

Multe bacterii produc toxine care atacă şi deteriorează, sau chiar distrug celulele care le găzduiesc. Pentru a evita ca această armă să le atace şi pe ele, bacteriile se servesc de diferite strategii, de multe ori producând concomitent bacterii protectoare.

Un grup de cercetători de la Washington University School of Medicine din St. Louis a reuşit acum să determine structura toxinei şi a antitoxinei în Streptococcus pyogenes, o bacterie foarte răspândită, aflată la originea multor boli, de la banala durere în gât la febra reumatică.

Descoperirea deschide calea către proiectarea unei noi clase de antibiotice, capabile să utilizeze toxina pentru a distruge tocmai bacteria care a produs-o.

"Într-un anumit sens, streptococul exprimă şi antidotul. Dacă n-ar dispune de antitoxina respectivă, bacteria s-ar distruge şi pe ea însăşi", a precizat Craig L. Smith, unul dintre autorii studiului.

Mai exact, cercetătorii au descoperit că în S. pyogenes, antitoxina se leagă de toxină, cunoscută sub numele de "Streptococcus pyogenes beta-NAD+ glicohidrolază" (SPN), dezactivând-o, şi că pentru a face acest lucru, antitoxina îşi schimbă forma. Aceasta din urmă, numită şi "factor de imunitate pentru SPN", sau IFS, blochează accesul toxinei în rezerva de NAD+, pe care toxina altminteri ar capta-o, provocând celulei o stare de deficit energetic.

"Acesta este călcâiul lui Achille de care am vrea să ne folosim. Un medicament care să-i stabilizeze forma ar elibera toxina în bacterie", a explicat Thomas E. Ellenberger, coordonatorul echipei de cercetători.

Sursa: Le Scienze