Pescuit periculos: un nou program Discovery Channel

10 02. 2011, 13:18

Aceştia sunt pescarii care prind peşti-spadă - acei splendizi giganţi ai adâncurilor, care pot cântări peste 500 kg în greutate. Cea mai bună perioadă pentru a prinde aceşti peşti migratori este toamna, când ei înoată în apele din jurul coastelor regiunii Newfoundland, în Grand Banks, sau în largul Golfului Maine.

Aceste zone sunt însă şi locurile unde se produc unele dintre cele mai violente furtuni de pe glob. Fronturi de aer rece, care înaintează cu mare viteză dinspre Canada, se întâlnesc cu uragane venite dinspre sud, iar rezultatul este o adevărată demonstraţie de forţă a naturii, stârnind un amestec de uimire şi groază. Cel mai celebru exemplu este "Furtuna perfectă", care a avut loc aici în 1991.

Programul urmăreşte patru ambarcaţiuni ("Eagle Eye II", "Big Eye", "Sea Hawk" & "Frances Ann") care se avântă în aceste ape învolburate cu speranţa că vor da lovitura cea mare. Pescarii folosesc fiecare dram de experienţă şi informaţie pe care îl au pentru a-şi găsi prada, dar riscurile sunt incredible. Costurile acestei călătorii de o lună se ridică la aproximativ 60.000 de dolari, iar oamenii trebuie să prindă mii de kilograme de peşte doar ca să nu iasă în pierdere.

Un peşte mare poate să valoreze până la 20.000 de dolari, deci o călătorie se poate transforma din dezastru în succes - în doar câteva secunde. Fiecare pescar are locurile lui cele mai bune şi ştie cum să "citească" apele şi temperaturile, ca să afle unde sunt cei mai buni peşti. După ce prada este prinsă, începe cursa contra cronometru către ţărm, unde primul sosit în piaţă primeşte şi cel mai bun preţ.

Este o meserie epuizantă, atât fizic, cât şi mental. O normă obişnuită implică 20 de ore de muncă pe zi. Cârlige lungi de 15 cm zboară de pe punte, agăţate de fire lungi de până 60 km; peştii pot să doboare un marinar în apă şi să îl târască la 30 metri adâncime în numai câteva secunde. Echipamentul de pescuit poate să fie agăţat şi distrus de vasele uriaşe ale flotelor străine, care nu au pic de respect pentru colegii lor de pescuit. Şi, chiar dacă echipajul prinde suficient peşte, lupta tot nu s-a terminat, fiindcă oamenii mai trebuie să se şi întoarcă acasă, vii şi nevătămaţi.

Recompensa poate fi foarte mare, dar riscurile sunt şi mai mari. E un întreg joc periculos, în care aceşti oameni îşi pun efectiv viaţa la bătaie.