Scenariu tip Terminator: organisme artificiale nemuritoare

11 02. 2011, 12:10

Conform declaraţiilor oficiale, proiectul reprezintă o încercare de a elimina "caracterul aleator al avansului evoluţionist natural" şi de a crea organisme sintetice cu diferite funcţii - spre exemplu microorganisme care să cureţe urmele de petrol din mediu rezultate în urma deversărilor, sau celule epidermice pe care un medic le-ar putea folosi ca să vindece răni.

Vestea, în opinia multora şocantă, este cea că Darpa plănuieşte ca aceste organisme "să fie astfel programate încât, să ajungă în cele din urmă să trăiască nedeterminat". Desigur, pentru orice eventualitate, ele vor fi echipate şi cu opţiunea de auto-distrugere. Dar această funcţie, care ar trebui să distrugă respectivele celule într-un moment prestabilit sau atunci când ele îşi părăsesc mediul destinat, a fost rar testată în afara laboratorului.

Unii cercetători consideră că "nu există niciun mijoc de a limita interacţiunea celulelor cu alte celule sau cu mediul. Nu există, de aceea, vreo garanţie că microorganismele sintetice nu vor suferi mutaţii sau nu se vor reproduce incorect; celulele epidermice, spre exemplu, s-ar putea multiplica necontrolat, degenerând într-o tumoră canceroasă. De asemenea, nu există asigurări nici că aceste organisme artificiale nu vor realiza transfer de material genetic cu organismele vii dintr-un mediu, dând naştere unui nou soi de microbi."

"Inginerii speră să poată crea organisme care să se comporte întocmai după cum prezic ei. Dar imediat ce le vor introduce într-un mediu selectiv oarecare, evoluţia va prelua controlul", este de parere David J.J. Gresham, profesor de biologie al Universităţii New York.

"Cel mai crunt scenariu? Comutatorul de auto-distrugere nu mai funcţioneză şi toate chestiile astea încep să se transforme, să se împerecheze şi să se dividă - proces organic firesc. Sau comutatorul ar putea funcţiona excesiv de bine şi organismele ar reuşi să formeze hibrizi cu microbii esenţiali ai lanţului nutritiv oceanic, declanşând o auto-distrugere în masă. Consecinţele ar face o deversare de petrol să arate bine", adaugă Todd Kuiken, cercetător al grupului independent Syntethic Biology Project.

Sursa: Popsci

Descoperă lumea în care trăieşti: