Incredibila Competiţie Nautică Mondială a Barcelonei

12 02. 2011, 00:00

Competiţia, care a demarat pe 31 decembrie, este una de extremă anduranţă fizică şi mentală, singura care presupune o cursă cu iahtul în jurul lumii, fără pauză şi andocare, pe o distanţă totală de aproximativ 45.000 de kilometri. Cele nouă echipe participante trec în prezent prin Oceanul Antarctic, unde se pare că vor întâlni cele mai neprietenoase ape ale planetei.

Aici, apa este agitată şi foarte rece, iar bărcile se vor uda prin toate cotloanele şi vor face condens, împiedicând echipajele sa aibă "vreo secundă de relaxare vreme de trei luni". Este vorba despre o competiţie în care viteza înseamnă totul, fiecare gram în plus reprezentând un dezavantaj.

De aceea, interiorul bărcii - în care nici macar nu se poate sta în picioare - este complet negru, din carbon "crud", deoarece până şi un strat de vopsea ar adăga prea multă greutate ambarcaţiunii. Chiuvetă şi toaletă? Nici în vis, o găleată serveşte pe post de wc. Chiar şi mâncarea este considerată un plus de greutate inutil, aşadar marinarii se supun unei diete ce presupune consumul exclusiv de aliemnte congelate în vid. Competitorii dorm cu rândul într-un singur pat de un loc şi sunt norocoşi dacă apucă să ţină ochii închişi mai mult de cinci ore într-o noapte.

Desigur, pentru a se angaja într-o asemenea aventură, fiecare cuplu de participanţi trebuie să sudeze o relaţie foarte strânsă, bazată pe respect, încredere şi într-ajutorare, situaţie îmbogăţită de o maximă disciplină şi mai ales de dorinţă de a câştiva vecină cu fanatismul.

Sursa: CNN

Descoperă lumea în care trăieşti: