O etichetă fosforescentă le va ghida bisturiul chirurgilor

17 02. 2011, 11:44

Ideea le-a venit cercetătorilor de la Şcoala de Medicină a Universităţii California din San Diego. Aici, echipa condusă de Quyen Nguyen a realizat o metodă de colorarea a nervilor prin intermediul unor mici proteine fosforescente ( "green flourescent proteins", Gfp).

După cum se arată în articolul publicat în revista Nature Biotechnology, Nguyen, împreună cu câştigătorul premiul Nobel pentru Chimie în 2008, Roger Tsien, a mai creat anterior şi alte etichete fosforescente, capabile să ilumineze marginile tumorilor pe parcursul operaţiilor chirugicale.

Pentru a identifica un "tag" valabil pentru nervi, oamenii de ştiinţă au utilizat virusuri care infectează bacterii, inofensive pentru fiinţa umană. Acestea pot fi prevăzute cu un înveliş special, constituit de o mică proteină şi lucrul interesant este că, schimbând secvenţa de aminoacizi ai acestei proteine, pot fi create milioane de învelişuri diferite. Dintre ele, Nguyen trebuia însă să-l identifice pe cel capabil să adere în mod specific (şi exclusiv) la nervi.

Odată concepută proteina adecvată, cercetătorilor nu le-a mai rămas decât să-i aplice acesteia un element care devine fosforescent atunci când este lovit de lumină la o anumită lungime de undă. După finalizarea acestei prime etape, oamenii de ştiinţă au injectat proteina respectivă unui şoarece şi au văzut cum se iluminează toţi nervii periferici (cei din afara creierului şi a măduvii spinării), pe parcursul a două ore.

Efectul durează mai multe ore, dispărând complet după o zi. Cercetătorii au testat proteina şi pe probe de ţesut uman, confirmând validitatea sistemului de semnalizare, care pare a fi unul lipsit de orice toxicitate.

Sursa: Wired.it