Japonia a suspendat pe moment vânătoarea de balene

17 02. 2011, 13:19

Pescuitul comercial de balene a fost interzis pe plan internaţional încă din anul 1986, dar Japonia se foloseşte abuziv de o derogare care-i permite să vâneze balene în scop declarat ştiinţific şi de cercetare.

Pe baza acestei derogări, balenierele japoneze ucid anual sute de balene, a căror carne este mai apoi comercializată pe piaţa internă.

"Japonia îşi va înceta momentan campaniile de vânătoare începând cu data de 10 februarie, anul curent. Noi vom pune întotdeauna siguranţa echipajelor noastre pe primul plan, prin urmare ne gândim la viitoarele noastre strategii", declară Tatsuya Nakaoku, un oficial din cadrul Agentiei de Pescuit a Japoniei.

Flota trimisă de Tokyo în Antarctica este compusă din 180 de oameni şi 4 baleniere, iar scopul acestora era de a ucide un număr de 945 de balene până la sfârşitul sezonului de pescuit.
Decizia Japoniei are la bază actiunile temerare ale activiştilor ecologişti din cadrul Sea Sheperd Conservation Society, o grupare militant-ecologista americană care şi-a facut un scop din urmărirea şi deranjarea balenierelor japoneze în momentele în care acestea se pregătesc să harponeze nevinovatele cetacee.



Sursa: BBCNews