Strămoşii britanicilor beau din cranii omeneşti

19 02. 2011, 00:00

Cele trei cutii craniene descoperite au fost şlefuite şi prelucrate meticulos, astfel încât să devină nişte obiecte destinate exclusiv păstrării eficiente a lichidelor.

Craniile, a căror vechime este de aproximativ 14.700 ani, au fost descoperite în peştera Gough, din apropiere de Somerset.

"Dacă studiem la nivel mondial răspândirea craniilor cu rol de vase de băut, vom avea surpriza să aflăm că astfel de recipiente sinistre sunt folosite şi în zilele noastre în regiuni precum Tibetul, India sau Oceania. Multe populaţii indo-europene precum celţii, germanii sau sciţii foloseau craniile adversarilor învinşi în acelaşi scop... practic, dacă vreţi.
Era de aşteptat ca această practică arhaică să aibă rădăcini în obiceiurile oamenilor de tip Cro-Magnon, după cum o certifică şi descoperirile noastre", declară dr. Silvia Bello, paleontolog specializat în culturile Neanderthal şi Cro-Magnon.

Peştera Gough este situată în defileul Cheddar, un defileu adânc mărginit de pereţi calcaroşi. Peştera este celebră printre paleontologi datorită depozitelor mari de oase omeneşti descoperite aici, oase care au fost sparte pentru extragerea măduvei hrănitoare.



Sursa: BBCNews