Descopera “Calea Victoriei”: călătorie de sâmbătă pe o stradă aristocratică

23 02. 2011, 13:00

Calea Victoriei este una din cele mai vechi artere ale Bucureştiului. Înainte de domnia lui Constantin Brâncoveanu, strada nu făcea parte din Bucureşti, numele ei fiind Drumul Braşovului şi era formată doar din segmentul dintre Cercul Militar şi Piaţa Victoriei. Porţiunea cuprinsă între Piaţa Naţiunilor Unite (fostă Piaţa Senatului) şi bulevardul Regina Elisabeta era cunoscută, în acea vreme, sub numele de Uliţa Mare spre Sărindar pentru că ducea către biserica Sărindar (astăzi, Cercul Militar Naţional).

Drumul, rezultat din unirea dintre Drumul Braşovului si Uliţa Mare spre Sărindar, a fost deschis în anul 1692, de către domnitorul Ţării Româneşti, Constantin Brâncoveanu, sub numele de Podul Mogoşoaiei. Uliţa nou-formată era pavată cu trunchiuri de copaci. Străzilor astfel pavate li se spunea poduri, motiv pentru care şi noua cale primeşte denumirea de "Pod", Podul Mogoşoaiei.

Noua stradă a fost construită pentru a asigura o cale de legătură între moşia voievodului - Mogoşoaia - şi palatul domnesc, amplasat în apropierea Curţii Vechi. Artera devine drumul principal al capitalei, de-a lungul ei construindu-se case boiereşti, biserici, hanuri, hoteluri, prăvălii, magazine de lux, cafenele şi instituţii de stat.

Cei care vă vor conduce în această călătorie în spaţiu şi timp sunt tineri istorici, îndrăgostiţi de oraşul vechi. Vă vor călăuzi spre a cunoaşte mai bine locurile frumoase din Bucureşti si istoria lor, pentru a putea înţelege ce este valoros în oraş şi merită să fie protejat de invazia blocurilor de sticlă şi de ignoranţă.

Data: 5 Martie 2011; ora: 11:00

Cost: 30 ron; cost studenti: 25 ron

Locatie: pe Calea Victoriei, plecare din fata Palatului Cantacuzino

Vor povesti: Anita Sterea şi Victor Grecu, istorici.

Înscriere la: contact@victoriei.ro