Fermierii primitivi erau nişte bădărani periculoşi

10 03. 2011, 12:58

Craniile umane descoperite pe un celebru şantier arheologic din insulele Orkney, situate în nordul Scoţiei, prezintă semne de violenţă clară în urma folosirii deliberate a armelor.

Arheologii care au investigat cele 85 de cranii a căror vechime este de circa 5.000 de ani susţin că 16 dintre ele prezintă urme de traume serioase.

Descoperirea întăreşte teoriile conform cărora primele comunităţi de cultivatori ai pământului, erau de fapt oameni foarte periculoşi şi iuţi la mânie, iar rasa umană în anasamblul ei, a avea un comportament predominant războinic şi criminal încă din vremurile preistorice.

"În afară de cele peste 16 000 de fragmente osteologice omeneşti, am descoperit un număr de 70 de gheare de vultur codalb. Credem deci, că magnificele păsări de pradă care erau des întâlnite odinioară în arhipelagul Orkney, erau totemurile favorite ale primilor oameni din aceste locuri. Rănile care au dus la moartea unui număr mare de femei şi copii au fost produse în urma unor lovituri cu obiecte contondente, dar am găsit şi traumatisme produse de suliţe şi săgeţi.

Spre surprinderea noastră am găsit şi oase care prezentau vindecări ale traumatismelor, cum este cazul unui craniu de femeie, care avea trei fracturi vindecate. Femeia respectivă a suferit şi o lovitură care i-a dislocat mandibula. Cred că a suferit foarte mult, deoarece actul mestecării hranei, precum şi vorbitul produc dureri atroce într-o astfel de situaţie. Pentru o lungă perioadă de timp cercetătorii erau convinşi că primii agricultori din Neolitic erau nişte ţărani prietenoşi şi paşnici, dar astfel de descoperiri ne fac să reconsiderăm comportamentul lor. Multe traume sunt prea directe pentru a fi considerate accidentale. Multe alte răniri au fost descoperite pe oase diferite, ceea ce înseamnă că femeile şi copii nu au fost victimele unui ritual, ci au căzut pradă unor accese de furie ale bărbaţilor care i-au lovit pe unde au nimerit", declară arheologul britanic David Lawrence.

Sursa: DailyMail