Vremea poate influenţa efectul medicamentelor

13 03. 2011, 00:00

O enzimă produsă în ficat şi numită CYP3A4 este implicată în metabolizarea unor medicamente, iar "fabricarea" acestei enzime este stimulată de vitamina D, produsă în piele sub influenţa razelor solare.
Cercetătorii de la Institutul Karolinska din Stockholm au studiat modul în care variază - în timpul verii şi în cursul iernii - concentraţiile sangvine ale unor medicamente imunosupresoare: trei despre care se ştie că sunt degradate sub acţiunea enzimei CYP3A4 şi un altul, care este metabolizat pe o cale diferită.

Studiul a durat 10 ani şi a implicat analiza a peste 70.000 probe de sânge, prelevate de la 6.000 de pacienţi aflaţi sub tratament cu unul sau altul dintre medicamente.

Rezultatele au arătat că nivelurile sangvine a două dintre cele trei medicamente metabolizate de enzima CYP3A4 au variat semnficativ, fiind cu 7% şi, respectiv, cu 17% mai mici în timpul verii, când concentraţia de vitamina D în corp era mai mare şi, consecutiv, producţia de CYP3A4 era şi ea mai mare.

Concluzia a fost că, în timpul lunilor mai însorite, sub influenţa cantităţii mai mari de vitamina D sintetizate, organismul metabolizează mai rapid aceste medicamente. (Pentru cel de-al treilea medicament din această categorie, rezultatele nu au fost concludente, cercetătorii sperând să elucideze problema prin studiile viitoare).

Nu au fost observate variaţii în cazul medicamentului metabolizat fără intervenţia CYP3A4.

Rezultatele sunt importante pentru ajustarea dozelor de medicamente în funcţie de perioadele anului, cu atât mai mult cu cât enzima CYP3A4 e implicată în metabolizarea a aproximativ jumătate din medicamentele folosite în mod uzual.

În plus, e posibil ca şi alte enzime înrudite (şi implicate în metabolizarea altor medicamente) să fie afectate de schimbările în concentraţia vitaminei D.

De pildă, warfarina - un medicament anticoagulant - este metabolizată prin intervenţia unei enzime diferite, dar aparţinând aceleiaşi familii CYP, iar autorii studiului încearcă, în prezent, să afle dacă vitamina D influenţează şi concentraţia warfarinei. Variaţiile nivelului de warfarină ar putea avea consecinţe importante asupra sănătăţii, o concentraţie prea mare putând determina hemoragii periculoase.

Sursa: New Scientist