70% din populaţia planetei va locui în oraşe în 2050

13 03. 2011, 00:00

Dacă în 1900 doar 14% din totalul populaţiei umane locuia în oraşe, în 1950 proporţia a crescut la 30%, iar în zilele noastre populaţia urbană depăşeşte cu puţin procentul de 50%.

În acest moment există pe Terra peste 400 de oraşe cu mai mult de un milion de locuitori, dintre care 19 găzduiesc mai mult de 10 milioane de persoane.

Urbanizarea ce se va petrece în următorii 40 de ani va avea loc mai ales în ţările ce se dezvoltă rapid, situate în Asia, America Latină şi Africa. În China, de exemplu, 20 de milioane de oameni părăsesc anual mediul rural pentru oraşe. Deşi această creştere rapidă a populaţiei urbane înseamnă o presiune în plus asupra resurselor naturale, experţii consideră că această tendinţă este un pozitivă pentru omenire.

"În oraşe oamenii trăiesc mai mult, obţin o educaţie mai bună şi sunt mai productivi. De asemenea, în oraşe emisiile de carbon sunt mai mici pe cap de locuitor în comparaţie cu mediul rural", a argumentat Boris Johnson, primarul Londrei.

Această dezvoltare nu este însă fără riscuri: experţii arată că 8 din cele mai mari 10 oraşe ale planetei sunt situate pe o falie seismică. De asemenea, foarte multe oraşe mari se află în zone expuse inundaţiilor.

În ciuda riscurilor, tendinţa spre urbanizare nu poate fi oprită, iar din ce în ce mai mulţi oameni par să fie de acord cu spusele primarului Londrei: "Viitorul planetei se găseşte în oraşe!".

Sursa: AFP