Amigdalectomia ajută copiii să doarmă mai bine

15 03. 2011, 00:00

Amigdalele sunt două glande situate în perimetrul faringelui şi care fac parte din sistemul imunitar.

Scopul extirpării lor a variat de-a lungul timpului. La început se credea că înlăturarea amigdalelor este necesară pentru a preveni infectarea acestora. Cu timpul, s-a observat că amigdalectomia dă rezultate doar în cazuri foarte grave de infecţie.

Aşa se face că, până de curând, importanţa acestei operaţii s-a diminuat, renunţându-se uşor, uşor la ea.

Întoarcerea amigdalectomiei

Astăzi, amigdalectomia e din nou la modă, după ce doctorii au anunţat că amigdalele mărite pot constitui o cauză a problemelor respiratorii observate în timpul somnului.

Aproximativ 10% din copiii preşcolari sforăie. Conform studiilor, sforăitul poate afecta creşterea şi poate cauza probleme de comportament, sau deficit de învăţare.

În acestă situaţie s-a aflat şi Tyler Scorza, un băieţel în vârsta de 7 ani, care din cauza sforăitului nu putea să se odihnească. În urma unor radiografii, medicii au putut identifica cauza: amigdale mărite. Soluţia propusă de aceştia din urmă a fost amigdalectomia.

Riscurile operaţiei

Deşi nu necesită internare, amigdalectomia poate provoca dureri şi sângerări după operaţie, iar anestezia totală nu este niciodată lipsită de riscuri. De aceea 4% dintre pacienţi sunt nevoiţi să rămană sub observaţie mai mult de o zi.

În ciuda sutelor de studii existente, încă nu există dovezi concludente care să demonstreze că amigdalectomia reduce riscul infecţiilor în gât.

Polisomnografia

Pentru că nu toţi copiii au probleme respiratorii în timpul somnului din cauza amigdalelor, Academia Americană de Pediatrie a recomandat, începând cu anul 2002, efectuarea unei investigaţii înainte de a se decide că este cazul să se apeleze la amigdalectomie.

Acest studiu constă în conectarea pacientului la un aparat special ce monitorizează mişcările ochilor, batăile inimii, respiraţia şi nivelul oxigenului în sânge, cu scopul de a diagnostica apneea de somn, afecţiune de care suferă 2% dintre copiii americani.

Dacă se înregistrează probleme de respiraţie în timpul somnului, cum ar fi pauzele repetate ale aparatului respirator, AAP recomandă operaţia. Aceeaşi recomandare este oferită în cazul în care copilul suferă de mai mult de 5 infecţii în gât pe an, de-a lungul a doi ani, sau dacă are mai mult de 7 infecţii în cursul unui singur an.

Sursa: NPR