Caşaloţii îşi anunţă «numele» atunci când comunică

15 03. 2011, 12:10

Momentan această descoperire a fost observată doar pe 3 caşaloţi, astfel că ipoteza este considerată a fi, momentan, doar o speculaţie. Însă biologii ce au studiat sistemul de comunicare al caşaloţilor spun că fiecare individ se identifică printr-o chemare unică.

Caşaloţii emit o serie de 5 clicuri consecutive, însă momentele de pauză între cele 5 clicuri variază de la un individ la altul, astfel că fiecare are o chemare unică. Practic, acest "anunţ" făcut de caşaloţi permite ca fiecare comunicare să fie asociată unui individ, "partenerul de discuţie" ştiind cine a emis clicurile pe care le-a auzit.



Biologii susţin că acest aspect trebuie studiat în continuare pentru a obţine o confirmare. Caşaloţii nu ar fi primele mamifere marine ce se «prezintă» înainte de a «vorbi». Este deja confirmat faptul că delfinii emit sunete unice prin care indivizii se identifică. Delfinii, ca şi caşaloţii, sunt animale extrem de sociale, ce menţin relaţii complexe la distanţe mari, coordonând momentele de vânătoare şi cooperând cu alţi delfini pentru a creşte puii altora.

De altfel, mulţi cercetători consideră că atât caşaloţii, cât şi alte specii de cetacee ar trebui considerate "persoane non-umane", comparabile cu cimpanzeii. Spre deosebire de maimuţe, însă, este mult mai greu pentru biologi să studieze balenele. Cetaceele nu se adaptează la viaţa în acvariu, iar pentru a le observa în sălbăticie este nevoie de un efort considerabil.

Sursa: Wired