Celulele stem au vindecat mii de cai. Urmează oamenii!

15 03. 2011, 12:33

Doctorii britanici au ales 24 de pacienţi cărora li se vor injecta, în tendoanele cu leziuni, celule stem crescute în afara corpului lor. Tratamentul a dat roade la cai, iar medicii sunt optimişti că acest efect va fi observat şi în rândul fiinţelor umane.

Ani de zile s-a efectuat acest tratament asupra animalelor, iar dacă oamenii vor reuşi acelaşi procent de recuperare observat în rândul cailor, 80%, această reuşită ar constitui o revoluţie în medicina sportivă. Trecerea de la vindecarea cailor la încercarea programului pe fiinţe umane a început încă din 2005.

Veterinarul Roger Smith, care lucrează pentru VetCell Bioscience Ltd., a publicat un jurnal în care explică avantajele şi dezavantajele proiectului. Acesta speră că experienţa dobândită în tratamentul cailor va deschide uşile pentru a putea fi utilizată aceeaşi tehnologie în tratarea tendoanelor şi ligamentelor umane.

Tratamentul constă în prelevarea în laborator de celule stem din măduva osoasă, de la cai sau de la oameni, ce vor fi transformate în celule-tendon. Celulele astfel înmulţite vor fi injectate în tendoanele afectate.



Folosirea celulelor animale în medicina umană arată că inovaţia poate veni din surse neaşteptate. Tehnologia celor de la VetCell demonstrează că s-ar putea deschide căi şi pentru alte tratamente bio-tech în rândul animalelor, care ar putea face o tranziţie uşoară spre medicina umană.

Faptul că animalele beneficiază de noi tratamente mai uşor decât oamenii este de înţeles, deoarece există o supraveghere mai puţin stringentă în comparaţie cu limitele impuse cercetării medicale umane. Pentru a scoate un nou medicament în folosul oamenilor sunt necesare foarte multe teste preliminare, atât în laborator cât si pe animale, mai apoi urmând examinarea efectelor asupra omului. Este nevoie însă de un singur studiu asupra unui medicament pentru animale ca acesta să fie introdus pe piaţă.

Marile companii pot câştiga venituri importante prin intermediul vânzării produselor medicamentoase veterinare, în timp ce accentul se pune pe dezvoltarea medicinii umane. Spre exemplu, compania Intralytix din Maryland, Statele Unite, are deja două produse de origine animală deja finalizate şi autorizate, pe când trei produse umane sunt încă în curs de dezvoltare.

Un argument în favoarea soluţiei pe bază de celule stem a VetCell este faptul că acest tratament a fost elaborat pentru a servi cailor de curse, animale extrem de valoaroase. Cei mai rapizi cai costă milioane de dolari, iar proprietarii acestora nu ar risca să-şi piardă «investiţia» apelând la tratamente cu efecte secundare periculoase.

Sursa: SingularityHub