Cojile de banană ar putea filtra apele poluate

18 03. 2011, 00:00

Deoarece în prezent sunt folosite metode de purificare a apei destul de costisitoare, iar unele substanţe folosite pentru filtrarea apei sunt de asemenea dăunatoare, cercetătorii au hotărât să încerce cojile de banană ca metodă de curăţare.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea de Stat din São Paulo au descoperit numeroase utilizări deosebite ale cojilor de banană, printre care lustruirea argintului sau a pantofilor de piele. Astfel au hotărât să încerce şi întrebuinţarea învelişului fructului în curăţarea apelor.

Ideea cercetătorilor a venit atunci când au realizat că atomii de azot , sulf şi unii acizi organici din componenţa conjilor sunt incărcaţi cu energie negativă, având capacitatea de a se combina cu metalele grele aflate în apă, elemente care sunt incărcate, de regulă, cu energie pozitivă. Oamenii de ştiinţă au observat că efectul purificării apei cu ajutorul cojilor de banană este unul mai rapid decât cel al altor substanţe folosite până în prezent.

S-a observat că materialul confecţionat din straturi de coji de banană tocate se pot refolosi de pâna la 11 ori fără a-şi pierde proprietăţile purificatoare. Chiar dacă substanţele chimice se pot refolosi de mult mai multe ori, materialele naturale au avantajul de nu necesita procesări chimice şi de a fi mult mai ieftine.

Deşi cercetătorii sunt optimişti în ceea ce priveşte descoperirea lor, aceştia recomandă oamenilor să nu utilizeze cojile de banane acasă pentru purificarea apei, deoarece acestea nu au proprietatea de a extrage orice substanţă toxică din lichide.

Sursa: LiveScience