Grădinăritul te menţine în formă la bătrâneţe

25 03. 2011, 12:20

Aime Sommerfeld, Jayne Zajicek şi Tina Waliczek au creat un chestionar pentru a putea afla efectele pe care le are grădinăritul asupra calităţii vieţii şi asupra nivelului de activitate fizica al adulţilor în vârstă.
Un studiu din 2007, intitulat "Un profil al americanilor vârstnici", sublinia faptul că unul din opt americani este considerat "adult în vârsta" ( peste 65 de ani).

În rândul acestui segment al populaţiei, riscul de îmbolnavire este foarte mare. Pentru a reduce simţitor acest pericol, se recomanda un stil de viaţă sănătos care include exerciţiu fizic moderat şi consumul zilnic de fructe şi legume.

Grădinăritul,considerat în Statele Unite unul din ele mai populare moduri de petrecere a timplui liber, ocupă locul doi în topul preferinţelor celor de vârsta a treia, pe prima poziţie clasându-se plimbările în aer liber.

Pentru a afla mai multe date despre sănătatea şi atitudinile oamenilor în vârstă, cercetătorii au efectuat un studiu bazat pe o metodă care să observe cinci componente ale calităţii vieţii: pofta de viaţă, hotărârea şi tăria morală, congruenţa dintre obiectivele dorite şi cele realizate, optimismul şi părerea asupra propriei persoane, din punct de vedere fizic, psihic şi social.

Timp de o lună, cât a fost publicat pe situl unei universităţi, chestionarul a fost completat de 298 de persoane.

Rezultatele sale au arătat că cei care practică grădinăritul sunt mult mai satisfăcuţi de vieţile lor. Mai bine de 84% din ei au răspuns că şi-au făcut planuri pentru o lună sau chiar un an, în comparaţie cu doar 68% din cei care nu practică această îndeletnicire.

Diferenţe s-au observat şi în ceea ce priveşte nivelul de energie. În timp ce 70,9% din gradinari au negat afirmaţia "mă simt bătrân şi obosit", 42,7% din persoanele care nu practică grădinăritul au confirmat-o.
Totodată, studiul a demonstrat că grădinarii sunt mult mai activi şi se consideră mai sănătoşi decît restul oamenilor: 75% dintre ei şi-au evaluat starea lor de sănătate ca fiind foarte bună sau excelentă.

Studiul prezintă dovezi puternice în ceeea ce priveşte importanţa acestei activităţi: grădinăritul este eficient pentru adulţii mai în vârstă, inducîndu-le o stare de bine. Exerciţiul fizic în aer liber, asociat acestei activităţi, precum şi consumul sporit de fructe şi legume proaspete, ar putea fi factorii care contribuie la creşterea calităţii vieţii.

"Trăim într-un timp în care adulţii vârstnici se bucură de mai mult timp liber, iar grădinăritul ofera posibilitatea unei schimbări a stilului de viaţă.

Grădinăritul oferă participanţilor posibilitatea de a restabili legătura cu ei înşişi, prin natură şi o activitate sănătoasă," a afirmat Sommerfeld.

Sursa: Science Daily