O oră de fumat narghilea = 200 de ţigări

01 04. 2011, 11:12

Specialiştii de la centrul de prim ajutor din Leicester au fost surprinşi de numărul mare de pacienţi care au prezentat simptome după ce au fumat narghilea.

Qasim Chowdary, consilier pentru renunţarea la fumat, susţine că a crescut numărul persoanelor cumprinse între 15 şi 24 de ani care fumează la narghilea tutun cu aromă de fructe. Acesta susţine că cercetările din domeniu infirmă ideea greşită conform căreia fumatul din narghilea nu este la fel de dăunător ca fumatul ţigărilor.

Conform consilierului, în Marea Britanie se observă creşterea continuă a numărului de fumători de narghilea tineri, tendinţă ce se menţine în rândul tuturor culturilor şi etniilor. Conform specialistului, cu câţiva ani în urmă foarte puţini tineri fumau narghilea.

Tutunul cu arome de fructe este ars în partea de sus a narghilelei cu ajutorul unui cărbune închins, fumul tras prin furtun este filtrat prin apă şi apoi este aspirat.

"Există o concepţie greşită despre fumatul narghilelei, cum că aceasta ar fi mai puţin dăunătoare pentru sănătate. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a demonstrat că o oră de fumat din narghilea este echivalentă cu fumatul a 200 de ţigări", explică Chowdary. Riscurile fumatului de tutun aromat sunt aceleaşi: boli respiratorii şi cardiace.

Fumul aspirat conţine monoxid de carbon, iar fumatul cu acelaşi furtun poate duce la transmiterea infecţiilor şi a virusurilor, printre care herpesul şi tuberculoza.

În ciuda acestor avertismente, în ultimul timp au apărut din ce în ce mai multe localuri unde oamenii pot sta pe canapele moi, sau pe pernuţe aşezate pe jos, locuri primitoare unde oamenii să fumeze narghilea şi să stea la discuţii cu prietenii, adaugă îngrijorat specialistul.

Sursa: BBC News