Peştii tropicali se pot adapta schimbărilor climatice

12 04. 2011, 00:00

Studiul efectuat la James Cook University a examinat capacitatea peştilor chromis spinoşi, găsiţi în Marea Barieră de Corali, de a se obişnui cu temperaturile ridicate ale apei.

Conform predictiilor realizate cu ajutorul modelelor computerizate, temperatura apei din recif va creşte cu 1,5 grade Celsius până în 2050 şi cu 3 grade Celsius în următorii 90 de ani.

Jennifer Donelson, biolog marin la James Cook University, arată, în studiul ei, că metabolismul peştilor chromis proaspăt eclozaţi se poate adapta la schimbările climatice.

"Nu suferă, chiar se dezvoltă bine. Cred că noi subestimăm potenţialul anumitor specii de a se adapta," afirmă cercetatoarea.

Cu toate acestea, ea a recunoscut că peştii care trăiesc în ape mai calde nu s-au aclimatizat la fel de bine ca aceia care trăiesc în medii cu temperaturi moderate. Deşi aflaţi la maturitate, aceşti peşti aveau dimensiuni reduse şi nu se poate spune încă dacă vor fi capabili să producă urmaşi sănătoşi.

Ove Hoegh-Guldberg, climatolog la University of Queensland, a afirmat, în timpul conferinţei CSIRO, că temperaturile ridicate ar putea extermina vieţuitoarele din Marea Barieră de Corali în câteva decenii, excepţie făcând cazul în care s-ar reduce emisiile de carbon.

Cu toate acestea, Donelson are o atitudine pozitivă şi afirmă: " Sigur că ar fi fost de preferat ca apa oceanelor să nu se încălzească dar, în ciuda acestui lucru, este bine că peştii din recif au găsit o cale de a supravieţui. Pe de altă parte, previziunile sunt, totuşi, înfricoşătoare."

Între timp, rezultatele unui studiu internaţional, efectuat timp de doi ani, pe 1906 de comunităţi de peşti de recif din întreaga lume a sugerat că, deşi unii peşti s-ar putea adapta la ape mai calde, ei vor continua să fie ameninţaţi de activităţile umane precum pescuitul sau poluarea cu pesticide.

Studiul a mai arătat că impactul activităţii umane este cu atât mai dăunător, cu cât este mai diversificat reciful, în ceea ce priveşte numărul de peşti şi biomasa lor.

Articolul, publicat în PloS Biology, susţine că situaţia se va înrăutăţi, având în vedere că majoritatea ţărilor cu recife de corali îşi vor dubla populaţia în următorii 50-100 de ani.

Sursa: The Australian