Fosile vechi de un miliard de ani au fost descoperite în Scoţia

16 04. 2011, 00:00

Fosile ale primelor forme de viaţă ce au făcut "saltul" din apa oceanelor la uscat au fost găsite pe marginea unui lac scoţian.

Rocile din jurul lacului Torridon (foto), de pe coasta de vest a Scoţiei, conţin rămăşiţe conservate ale unor organisme care au trăit cu un miliard de ani în urmă, în adâncul apelor.

"Aceste noi fosile arată că trecerea spre celulele algale complexe, care trăiesc pe marginea lacurilor, a început acum mai bine de un miliard de ani, mult mai devreme decât se credea," a spus profesorul Martin Brasier de la Univeristatea Oxford, departamentul de ştiinţe.

Spre deosebire de strămoşii lor bacterieni, aceste celule au structuri specializate, inclusiv un nucleu şi mecanisme vitale pentru fotosinteză. De asemenea, ele se reproduc sexuat, lucru care grăbeşte evoluţia.

Experţii cred că dezvoltarea acestor organisme a dus în cele din urmă, la apariţia algelor verzi şi a plantelor terestre.

Dr. Charles Wellman, de la Universitatea Sheffield, coautor al studiului, a afirmat:

"În general, se consideră că viaţa îşi are originea în ocean şi că dezvoltările importante din evoluţia timpurie a vieţii au avut loc în mediul marin. Se credea că, în această perioadă, continentele au fost lipsite de viaţă sau că aveau, cel mult, o floră microbiană nesemnificativă, dominată de cianobacterii.

De curând, însă, am descoperit în Scoţia dovezi care arată că, încă de acum un miliard de ani, existau forme de viaţă complexe. Prin urmare, este foarte posibil ca unele dintre evenimentele majore din istoria timpurie a vieţii să fi avut loc pe uscat şi nu în întregime în mediul marin, aşa cum se ştia până în prezent."

Cercetătorii susţin că, la aproximativ 500 milioane de ani după apariţia formelor de viaţă, uscatul a început să fie colonizat de forme de viaţă vegetale simple, precum lichenii şi muşchii. Cam în acelaşi timp, primele organisme animale au început să migreze din mare spre uscat, urmate de apariţia peştilor, a reptilelor, mamiferelor, ferigilor, coniferelor şi plantelor cu flori.

"Nici animalele şi nici plantele nu ar fi existat fără progresele realizate, cu mult timp în urma, de aceste microroganisme, acum îngropate în fosfatul din lacul Torridon.

Fără îndoială, apariţia acestor organisme a dus la transformarea peisajului, dintr-un deşert aspru şi stâncos, într-un loc verde şi plăcut," a mai adăugat Brasier.

Sursa: Mail Online