Microbuz + Limuzină = Superbus

17 04. 2011, 00:00

Cu o viteză maximă de 250 km/h şi capacitatea de a transporta 23 de pasageri, automobilul cu şase roţi încearcă să îmbine accesibilitatea şi flexibilitatea unei călătorii în maşină cu viteza şi confortul trenurilor.

"Punctul forte al Superbus-ului este că acesta poate urma traseele unui autobuz obişnuit. Are suspensie cu reglaj electronic, tracţiune pe spate şi o rază de bracare de aproximativ 10 metri," a spus Wubbo Ockels, managerul proiectului.

Planul olandezilor este acela de a elabora, pornind de la acest vehicul, o adevărată reţea de transport, care să facă legătura între oraşe.

Un prototip al vehiculului electric a fost expus recent la World Exhibition of the International Association of Public Transport din Dubai, în speranţa atragerii unor investitori.

"În momentul de faţă avem un prototip. Următoarea fază este fabricarea unui produs în sistem industrial, iar al treilea nivel este punerea efectivă în aplicare", a adăugat Ockels.

Până acum Ockels şi echipa sa au avut de urmat un drum lung, proiectul lor luând naştere în 2004 şi costând aproape 13 de milioane de euro.

Cu toate acestea, ei promit că un eventual model produs în masă va fi mult mai ieftin, nedepăşind 2 milioane de euro.

Sursa: CNN