Misterele oraşului Veneţia, explicate în 18 minute (VIDEO)

20 04. 2011, 11:13

Veneţia, oraş maritim aflat în nordul Italiei, este format din 124 insule mici, aflate în laguna mlăştinoasă a Mării Adriatice. De-a lungul timpului, populaţia Veneţiei a construit o serie de poduri şi canale, pentru a putea să unească toate insuele între ele, ajungându-se în prezent la un număr de 354 poduri şi 183 canale.

Oraşul fiind construit practic în mare, acesta este zilnic inundat, nivelul mării având perioade în care depăşeşte nivelul normal, dar şi perioade în care scade simţitor. Astfel de oscilaţii se petrec de 60 de ori pe lună, ajungând în total la un număr de 730 de schimbări pe an.

Din cauza mareelor, structurile construcţiilor au devenit precare, astfel oamenii au fost nevoiţi să consolideze clădirile aflate de-a lungul unui canal.

Veneţienii au denumit în diferite feluri strazile oraşului, în funcţie de rolul pe care acestea le au: calle - alei, fondamenta - trotuarul aflat de-a lungul unui canal, ruga - străduţă cu magazine, piscina - teren mlăştinos pavat recent, ramo - culoarul unei străzi principale, şi cele mai importante străzi, numite salizade, care au fost pavate încă din antichitate cu o piatră vulcanică.

Mai multe despre oraşul modern, despre locul în care se ascund firele de electricitate, ţevile de gaz şi apă, despre canalizarea oraşului, sau despre arhitectura veneţiană, puteţi afla în filmuleţul de mai jos. Acesta a fost realizat de municipalitatea veneţiană pentru a explica publicului larg cum funcţionează un oraş unicat precum Veneţia: