Reptilele de acum 275 de milioane de ani sufereau de infecţii dentare

21 04. 2011, 00:00

Cercetătorii au studiat maxilarele câtorva exemplare bine conservate de Labidosaurus hamatus, o reptilă ce a trăit acum 275 milioane de ani, pe teritoriul Americii de Nord. Cu ajutorul unui computer tomograf, ei au observat că una dintre fosile prezenta urme a ceea ce părea o infecţie masivă , manifestată prin căderea dinţilor şi chiar pierderi de ţesut osos din maxilar.

"Nu numai că această fosilă ne ajută să înţelegem evoluţia bolilor dentare, ea ne şi dezvăluie avantajele şi dezavantajele cu care s-au confruntat anumite vieţuitoare atunci când dinţii lor s-au adaptat la regimul carnivor. În cazul de faţă, se pare că este vorba de un risc crescut al infecţiilor dentare," a declarat Reisz.

Pentru a se adapta la viaţa pe uscat, strămoşii reptilelor au suferit schimbări ale dentiţiei şi ale craniului, cu scopul de a include carne şi plante bogate în fibre în regimul lor alimentar. Dinţii au devenit puternic fixaţi pe maxilar, permiţându-le să mestece hrana şi îmbunătăţindu-le, astfel, absorbţia nutrienţilor.

Cu toate acestea, spune Reisz, atunci când reptilele şi-au pierdut abilitatea de a-şi schimba dinţii, probabilitatea infecţiilor dentare a crescut semnificativ.

Acest lucru se datorează faptului că expunerea prelungită a cavităţii dintelui, puternic uzat, la bacterii orale a fost mult mai mare decât la alte animale, care îşi puteau înlocui rapid dinţii.

Reisz afirmă că şi la oameni se întâmplă cam acelaşi lucru: " Studiile noastre arată că sistemul uman dentar, format din doua rânduri de dinţi, cei de lapte şi cei permanenţi, deşi prezintă un avantaj datorită abilităţii de a mesteca şi procesa alimente diversificate, este mult mai predispus la apariţia infecţiilor decât cel al strămoşilor noştri îndepărtaţi din regnul animal, care aveau un ciclu continuu de înlocuire a dinţilor."

Sursa: EurekAlert