Încă de la vârsta de 6 ani, copiii sedentari dau semne de boli de inimă

23 04. 2011, 00:00

Cercetătorii au descoperit că fiecare oră petrecută în plus în faţa unui ecran creşte cu zece procente riscul de a avea probleme cu presiunea arterială în viitor. Oamenii de ştiinţă au demonstrat că toţi copiii care petrec ore întregi în faţa televizorului au arterele din spatele ochilor subţiate, lucru ce anunţă un risc sporit de a dezvolta probleme cardiovasculare.

Acelaşi studiu demonstrează că majoritatea copiilor care petrec zilnic peste o oră la joacă în aer liber au aceste artere mai largi decât copiii ce se joacă 30 de minute sau mai puţin în aer liber, zilnic. Acestea s-au dovedit a fi cu 2,2 miimi de milimetru mai late decât cele ale copiilor care au petrecut mult timp în faţa unui ecran.

Studiul s-a efectuat în rândul a 1.492 copii cu vârste cuprinse între şase şi şapte ani, de la 34 de şcoli elementare din Sydney. Părinţii au completat un chestionar detaliat cu orele pe care le petrece fiecare copil desfăşurând activităţi fizice sau activităţi sedentare, după care li s-a făcut o fotografie a retinei şi li s-a măsurat grosimea arterelor.

Studiul a constatat că, în medie, copiii petrec de patru ori mai mult timp în faţa unui ecran, decât desfăşurând activităţi fizice. De asemenea, cercetătorii au demonstrat că fiecare oră petrecută în faţa televizorului sau a calculatorului a redus arterele retinale cu o medie de 1,53 miimi de milimetru (echivalentul a 10 mmHG, presiunea normală arterială fiind cuprinsă între 90 şi 120 mmHg).

"Această viaţă nesănătoasă ar putea influenţa microcirculaţia în copilărie şi duce la creşterea riscului de a dezvolta boli cardiace în viaţa de adult" sugerează doctorul Bamini Gopinath, cercetător la Centrul pentru Studiul Vederii. "Reducerea cu o oră a timpului de stat în faţa unui ecran şi înlocuirea acesteia cu o activitate fizică ar putea fi eficientă în stoparea efectelor sedentarismului asupra vaselor retinei la copii" continuă acesta.

Cercetătorii le sugerează părinţilor să intervină atunci când copiii lor petrec prea mult timp în faţa televizorului sau a calculatorului şi să îi îndrume pe aceştia spre a desfăşura mai multe activităţi fizice.

Sursa: The Telegraph