Un nou pas spre creierul artificial: sinapsa din nanotuburi de carbon!

24 04. 2011, 00:00

Nanotuburile de carbon sunt structuri moleculare de carbon, foarte mici, având diametrul de un milion de ori mai mic decât vârful unui creion. Aceste nanotuburi sunt utilizate în circuitele electrice, având calitatea de conductori metalici sau semiconductori.

Alice Parker, profesor participant la studiu, a sugerat că dezvoltarea efectivă a unui creier sintetic, sau a unei zone funcţionale a creierului se află la zeci de ani distanţă. Creierul uman produce continuu neuroni, face noi conexiuni şi se adaptează pe tot parcursul vieţii. Procesul de creare a circuitelor analogice va fi o sarcină monumentală, sugerează aceasta.

Cercetătoarea consideră că studiul ce se află la momentul de înţelegere a procesului inteligenţei umane, ar putea avea implicaţii pe termen lung pentru dezvoltarea nanotehnologiei protetice. Această nouă descoperire ar putea duce la vindecarea leziunilor traumatice ale creierului.

Echipa condusă de profesorii Alice Parker şi Chongwu Zhou a folosit o abordare interdisciplinară care combină design-ul circuitelor cu nanotehnologia pentru a aborda problema complexă de a capta funcţiile creierului.

"Abordarea interdisciplinară este singura abordare care va duce la o soluţie. Este nevoie de mai multe tipuri de ingineri care să lucreze la aceste soluţii. Ar trebui să fim constant în căutarea de noi tehnologii pentru rezolvare acestei probleme" susţine Jonathan Joshi, un student doctorand, co-autor al lucrării.

Sursa: Eurekalert