Undele emise de telefoanele mobile nu afectează ţesuturile umane? Fals, susţine un cercetător!

01 05. 2011, 02:17

Există păreri pro şi contra legate de modul în care efectează aceste radiaţii. Pe de-o parte sunt oameni care au observat influenţele semnalului celularelor în comportamentul uman sau asupra sănătăţii oamenilor, iar pe de altă parte sunt oameni care susţin că testele epidemiologice nu demonstrează că aceste semnale sunt corelate cu efectele asupra sănătăţii întâlnite în studiile menţionate.

Fizicienii susţin că fotonii microundelor nu au destulă energie pentru a rupe legăturile chimice, astfel că nu pot afecta ţesuturile biologice.

Bill Bruno, biolog teoretician de la Los Alamos, susţine că "ideea conform căreia microundele nu sunt destul de puternice pentru a afecta ţesuturile umane se aplică doar atunci când numărul fotonilor dintr-un spaţiu echivalent cu o lungime de undă cubică este mai puţin de unu. În momentul în care densitatea este mai mare de atât, fotonii pot interfera".

Bruno menţionează că pensetele optice care utilizează fotoni pentru a manipula nişte obiecte foarte mici precum ar fi celule, produc daune ale structurilor. Astfel se demonstrează că, atunci când există o aglomerare de fotoni, forţa exercitată este mai mare, iar celulele pot fi mult mai deteriorate.

În general, pensetele optice lucrează într-un mediu infraroşu, dar problema se pune dacă fotonii aflaţi în microunde se comportă la fel. Cert este că densitatea fotonilor pe lungimea de undă cubică provenită din semnalele telefoanelor mobile este de multe ori mai mare decât unu. Astfel, Bill Bruno sugerează că există un mecanism care ar putea provoca daune ţesuturilor biologice, iar acesta este prezent în telefoanele mobile şi în turnurile lor de emisie a semnalelor.

Această teorie nu sugerează neapărat că fotonii microundelor afectează neuronii, dar această idee este adusă în discuţie pentru o viitoare dezbatere care duc la un motiv de îngrijorare în plus şi la o evaluare suplimentară.

În final, Bill Bruno sugerează că argumentul privitor la microundele care nu pot acumula o putere suficientă pentru a rupe legăturile chimice nu este suficient pentru a înlătura ideea că telefoanele mobile nu sunt dăunătoare ţesuturilor biologice.

Sursa: PopSci