Stresul ne poate ajuta să învăţăm pentru examene

03 05. 2011, 11:01

Oamenii de şiinţă au descoperit ca hormonii produşi atunci cand suntem stresaţi determină schimbări la nivelul celulelor din creier, ajutându-ne să stocăm informaţii mult mai uşor.

Ei au descoperit ca hormonii de stres, precum cortizolul şi adrenalina declanşază schimbări în modul de funcţionare a genelor din interiorul neuronilor, sporind capacitatea lor de învăţare.

Profesorul Hans Reul, neurolog la Universitatea din Bristol şi cel care a condus acest studiu a ajuns la concluzia că stresul ar putea ajuta la creşterea capacităţii de învăţare a studenţilor în perioada sesiunii.

El a spus că hormoni de stres au apărut pentru a consolida un mecanism care reprogramează ADN-ul din creier, cunoscut sub numele de modificare epigenetică, astfel încât să crească sau să descrească manifestarea unor gene.

"Adesea reţinem mult mai uşor amintirile neplăcute. Acest lucru se întâmplă din cauza stresului, pentru că din punct de vedere biologic este foarte important să nu uiţi lucrurile care reprezintă o ameninţare.

Se pare ca hormonii stresului se leagă de receptori specifici din creierul nostru care să sporească controlul asupra mecanismelor epigenetice care sunt implicate în procesul de învăţare şi memorie.

Ei stimuleză aceste mecanisme epigenetice de control şi susţin o manifestare sporită a genelor responsabile cu memorarea.

Deci, în esenţă, hormonii de stres consolidează procesul care are loc în mod normal, atunci când învăţăm", a susţinut Reul.

Acest tip de învăţare reprezintă o consolidare a informaţiilor în hipocampus - parte a creierului implicată în memorie şi învăţare.

Se crede că reprogramarea genelor în creier ca răspuns la stres determină celulele nervoase să crească mai mari şi să dezvolte reţele mai mari de comunicare.

În situaţii stresante, cortizolul şi adrenalina sunt eliberate în fluxul sangvin pentru a produce o varietate de răspunsuri, inclusiv creşterea cantităţii de zahăr din sânge, ajutând metabolismul şi suprimând sistemului imunitar.

În istoria evoluţiei umane acest lucru a ajutat la ieşirea din situaţii periculoase, iar acţiunile acestor hormoni asupra creierului se pare că au ajutat la formarea amintirilor puternice, care i-au determinat pe strămoşii noştri să evite astfel de situaţii în viitor.

Cu toate acestea, doctorul Reul ne atenţionează că prea mult stres are efecte negative asupra memoriei. "Dacă suntem prea stresaţi nu vom reţine nici o informaţie nouă."

Sursa: The Telegraph