Chanel după Chanel

04 05. 2011, 00:00

Născută într-o familie modestă, îngrijită la orfelinat, Gabrielle Bonheur Chanel avea să cunoască capete încoronate şi să revoluţioneze vestimentaţia feminină. Primul Război Mondial i-a dat prilejul să lanseze o modă mai simplă, mai aproape de necesităţile vieţii cotidiene.

Veţi putea urmări, în paralel, cariera şi viaţa sentimentală a acestei figuri emblematice a Parisului, pentru a înţelege felul în care aceste două aspecte ale existenţei ei s-au întrepătruns şi influenţat.

Marea să dragoste, Arthur Capel, o ajută să-şi înceapă afacerea. Din relaţia cu ducele Dimitri al Rusiei, a rămas cu gustul ţesăturilor opulente, în stil bizantin. De la Ducele de Westminster, Chanel a învăţat să aprecieze tweedul şi să dea importanţă confortului. La încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, relaţia să cu un ofiţer german o sileşte să se exileze în Elveţia.

Paradoxal, femeia cea mai emancipata a vremii şi-a ratat visul ei cel mai mare: căsătoria şi copiii. A triumfat, însă, în impunerea originalităţii sale. Timp de o jumătate de secol, Chanel foloseşte noi ţesături, schimbă formele hainelor, le simplifică detaliile. Una dintre primele femei care se bronzează, Coco creează haine potrivite pentru sport, pentru plajă, are curajul să poarte bijuterii ieftine, dar şi continuă în mod spectaculos tradiţia bijuteriilor din perle.

Chanel 5 este cel mai rentabil parfum din toate timpurile. Casa Chanel continuă să fie şi astăzi un exemplu de management inteligent al unei companii private, rămânând, alături de Hermès, una dintre mărcile de lux cele mai valoroase.

Lector: Mihai Cosmatchi
Data: 5 mai 2011; ora: 19.00
Cost: 30 lei, cost studenţi: 25 lei
Loc desfăşurare: Sala Dalles, etaj, bd. Nicolae Bălcescu 18
Înscriere la contact@victoriei.ro