Oamenii şi koala au amprente extrem de asemănătoare!

07 05. 2011, 00:00

Până acum s-a descoperit un număr destul de mare de specii de animale precum cimpanzeii şi gorilele au amprente. Ceea ce este uimitor la koala este faptul că amprentele lor au evoluat independent.

Pe axul evolutiv al vieţii, primatele şi strămoşii mamiferelor koala de azi au mers pe drumuri diferite încă de acum 70 de miloane de ani.

Oamenii de ştiinţă cred că specificitatea vârfului degetului la koala s-a dezvoltat mult mai recent în istoria sa evoluţionistă, deoarece cele mai multe dintre rudele sale apropiate (cum ar fi vombatidaele şi cangurii) nu o deţin.

De secole, specialiştii încearcă să descopere rolul amprentelor. Acum ei speră că noua descoperire îi va ajuta să desluşească misterul.

Avînd în vedere că toate speciile la care se întâlnesc amprentele au în comun prehansiunea (capacitatea de a apuca cu mâna), se presupune că această adaptare biometrică determină apariţia unor influenţe mecanice multidirecţionale asupra pielii.

Pentru un control precis al mişcării şi al presiunii statice este necesară o organizare ordonată a suprafieţii pielii. Prin urmare, amprentele ajută la o mai bună acţiune de prehensiune.

Sursa: LiveScience