Stai treaz noaptea târziu? Mănânci mult şi prost!

09 05. 2011, 10:38

Multe studii efectuate în ultimii 10 ani au demonstrat importanţa somnului şi a faptului că adulţi au nevoie să doarmă aproximativ opt ore în timpul nopţii. Păstrarea unui program sănătos al somnului nu dereglează ritmul circadian al omului şi ajută la funcţionarea fără probleme a sistemelor metabolice şi psihologice.

Un nou studiu a fost realizat de oameni de ştiinţă de la Universitatea Northwestern pe 52 de adulţi privind somnul şi dieta acestora. Mai mult de jumătate din participanţi au un somn normal (punctul de mijloc al somnului fiind la ora 5:30), pe când 44% din voluntari sunt persoane care dorm mai puţin.

S-a demonstrat că persoanele care se culcă mai târziu consumă mai multe calorii la cină şi, după ora 20:00, mănâncă mai multă mâncare de tip fast-food, beau mai multe băuturi răcoritoare cu multe calorii şi consumă foarte puţine legume şi fructe. Totodată, aceste persoane consumă cu 248 mai multe calorii pe zi decât cele care au parte de un somn sănătos.

Persoanele care se culcă foarte târziu tind să mănânce foarte puţin dimineaţa şi treptat cresc numărul de calorii pe care îl consumă, ajungând la numărul maxim în jurul serii. Nu s-a stabilit încă de ce aceştia mănâncă de la fast-food, din cauza faptului că preferă acest tip de mâncare sau dacă o aleg din lipsa altor feluri de mâncare disponibile la acele ore.

"Atunci când mâncatul şi somnul nu sunt în concordanţă cu ceasul interior al corpului, ar putea interveni schimbări ale apetitului şi ale metabolismului" a declarat autorul studiului, doctor Phyllis Zee.

Studiu a fost publicat în luna aprilie, în jurnalul online Obesity.

Sursa: LA Times