Statul pe scaun dăunează sănătăţii

12 05. 2011, 00:00

Un studiu recent publicat într-un jurnal medical a arătat că persoanele care stau jos mare parte din zi au şanse mai mari să moară din cauza unui atac de cord.

În urma acestei veşti îngrijorătoare, oamenii s-au arătat receptivi. Un sondaj realizat de curând a relevat că trei sferturi din intervievaţi au deja sau le-ar plăcea să aibă un birou tip tribună, la care să poată lucra în picioare.

De-a lungul istoriei, fie că a vânat, fie că a cultivat, omul a petrecut cea mai mare parte a vieţii stând în picioare. În ultimele decenii în schimb, odată cu dezvoltarea noilor tehnologii şi cu apariţia conceptului de muncă de birou, oamenii stau pe scaun mai mult ca niciodată: 9,3 ore pe zi, destul de mult dacă ne gândim că media de ore dormite pe zi este de 7,7. Având în vedere că nu am fost concepuţi pentru acest tip de sedentarism, statul pe scaun începe să îşi arate efectele negative.

Cele mai recente cercetări au arătat că statul pe scaun mai mult de 6 ore pe zi poate duce la o moarte prematură, cu până la 15 ani mai devreme decât în cazul unui om care stă jos maxim 3 ore pe zi. Efectul rămâne acelaşi chiar şi în situaţia în care persoana în cauză practică sport în restul zilei.

Se ştie deja că statul jos duce la obezitate. Persoanele supraponderale petrec cu până la 2,5 mai multe ore stând jos decât restul oamenilor. Unul din trei americani suferă de obezitate, iar în perioada 1980 - 2000 rata exerciţiilor fizice a rămas aceiaşi în comparaţie cu timpul petrecut pe scaun, care a crescut cu 8%, iar numărul de persoane supraponderale s-a dublat.

Practic, spun cercetătorii, statul jos ne transformă corpurile în nişte epave. De îndată ce ne aşezăm, activitatea electrică a muşchilor de la picioare se opreşte, nivelul arderii caloriilor scade la 1 pe minut, enzimele care ajută la arderea grăsimii scad şi ele cu 90%, colesterolul "bun" care distruge depozitele de grăsimi de pe vasele sangvine se reduce cu 20%, iar eficienţa insulinei se diminuează cu 24%. Aşa se face că oamenii care lucrează la birou sunt de două ori mai expuşi la bolile cardiovasculare decât cei care stau în picioare la locul de muncă.

Pentru majoritatea oamenilor care lucrează în corporaţii, statul pe scaun este inevitabil. De aceea specialiştii ne sfătuiesc ca în restul timpului să facem mişcare mai mult de 30 de minute zilnic.

Studiul a mai arătat că cei care petrec mai mult de 3 ore stând pe canapea în faţa televizoarelor sunt cu 64% mai predispuşi bolilor de inimă decât alte persoane. De asemenea, în acest caz slăbirea este aproape imposibilă, căci exerciţiile fizice nu au efect. Fiecare oră petrecută în plus în faţa televizorului creşte gradul de mortalitate cu 11%.

În consecinţă, corpul uman nu este făcut pentru perioade lungi de stat pe scaun. Acum 100 de ani când toată lumea muncea în fabrici, obezitatea, practic, nu exista. Chiar dacă astăzi lucrurile s-au schimbat, ar trebui să încercăm să ne ajutăm corpurile.

Sursa: Mashable