Pielea moartă ajută la purificarea aerului din spaţiile închise

19 05. 2011, 10:42

Uleiul asociat cu celulele din pielea moartă elimină ozonul din aer. Squalena (C30H50), uleiul din pielea moartă, reduce ozonul din încăperi cu 2 până la 15%. Această moleculă conţine şase duble legături de carbon care reacţionează cu moleculele de ozon (O3) şi le rup.

Cunoscut pentru rolul său benefice pe care îl joacă în partea superioară a atmosferei, unde formează un scut ce protejează Terra de radiaţii, ozonul poate fi dăunător dacă se află foarte aproape de Pământ. Acesta este format în urma reacţiilor dintre poluanţii emişi de maşini, industrie sau alte surse.

Dacă ozonul este respirat, acesta va reduce funcţionarea plămânilor şi va duce la inflamarea pleurei. Expunerea frecventă la acest gaz poate duce crearea unor cicatrici şi astfel la afectarea permanentă a plămânilor.

Aşadar cele 500 de milioane de celule moarte ar putea fi folosite pentru a ne ajuta. Chimistul Charles Weschler alături de colegii săi au adunat praful din 500 de dormitoare şi din 151 de centre de îngrijire şi l-au analizat pentru a detecta squalena şi colesterolul, un alt ulei asociat cu pielea.

Studiile au analizat importanţa colesterolului în eliminarea ozonului şi au descoperit că acesta are o implicare mult mai mică decât squalena.

Alte chimicale ce conţin duble legături între atomi, de exemplu acidul oleic ce se găseşte în diferite uleiuri de gătit, sau pe diferite suprafeţe create din cauciuc sau neopren, consumă de asemenea ozon. Chiar şi squalena din pielea vie ajută la reducerea cantităţii de ozon.

Studii anterioare care au simulat prăbuşirea unui avion au indicat faptul că reacţiile chimice dintre pielea arsă, parul şi hainele pasagerilor, au redus până cu la jumătate din cantitatea de ozon care a apărut.

Într-un alt studiu s-a demonstrat că în interiorul unui birou de 30 de metri pătraţi, o persoană ajută la reducere cu 10-25% a nivelului de ozon.

"În principiu, fiinţele umane sunt mari consumatoare de ozon. Am descoperit acest lucru de mai puţin de cinci ani. Într-o cameră ocupată, oamenii consumă mai mult ozon decât o face praful. Totodată praful va continua să reacţioneze cu ozonul chiar şi atunci când camera nu este ocupată", susţine Weschler într-un e-mail adresat publicatiei LiveScience.

"În timp ce praful aduce şi lucruri pozitive, noi va trebui să continuăm să îl curăţăm deoarece oamenii vor "reîncărca" continuu suprafeţele şi praful cu squalenă", continuă acesta.

Rezultatele muncii cercetătorilor au fost publicate recent în Jurnalul Environmental Science & Technology.

Sursa: LiveScience