Astronomii au descoperit planete-gigant ce nu orbitează nicio stea!

21 05. 2011, 00:00

Ziarul american New York Times a anunţat că astronomii au descoperit mai mult de 10 planete de dimensiunea lui Jupiter plimbându-se împrejurul Caii Lactee fără a avea o orbită fixă şi că, probabil, există miliarde de astfel de corpuri cereşti în univers. Aceste planete se găsesc la 10.000-20.000 de ani-lumină distanţă de Terra.

Cercetarea, publicată iniţial în revista academică Nature, subliniază faptul că planetele "nu au o stea gazdă care să poată fi detectată la o distanţă de 10 unităţi astronomice". Astronomii nu sunt siguri dacă planetele în cauză plutesc liber sau pur şi simplu sunt extrem de departe de stelele lor, însă a doua variantă este considerată improbabilă de către cercetători.

Oamenii de ştiinţă cred că planetele se formează atunci când discurile de praf care orbitează în jurul stelelor se adună formând pâlcuri care cu timpul vor deveni planete şi vor rămâne pe orbită. Este posibil ca noile obiecte descoperite să se fi format în acest fel, pentru ca apoi să fie dislocate de pe orbita lor de către alte planete mai îndepărtate.

Astfel, este posibil ca aceste corpuri cereşti să fie supuse unui "război" al forţelor gravitaţionale.

Sursa: The Atlantic Wire