Biblioteca viitorului a fost inaugurată la Chicago! (VIDEO)

22 05. 2011, 00:00

Colectarea volumelor este gestionată de sisteme robotizate care ajută la crearea unui mediu în care oamenii de ştiinţă pot naviga pe internet ore întregi în căutarea lucrărilor academice şi care permite totodată obţinerea unui volum de pe rafturi.

Directorul Universităţii din Chicago, Judith Nadler, susţine că un studiu efectuat în biblioteca universităţii arată că pe măsură ce oamenii folosesc mai multe surse digitale, şi sursele tipărite devin mai solicitate. "Pentru oamenii de ştiinţă, cele două formate se completează reciproc, deschizând o uşă pentru o nouă eră în cercetare - şi biblioteci noi proiectate pentru a favoriza utilizarea acestor două opţiuni", a declarat Nadler.

Proiectată de arhitectul Helmut Jahn şi acoperită cu 700 de panouri de sticlă, biblioteca arată ca un ou de cristal Fabergé pe jumătate îngropat. Sub cupolă este amplasată principala sală de lectură, ce măsoară aproximativ 750 de metri pătraţi.

Toate cărţile pot fi solicitate online, apoi aduse la suprafaţă printr-un sistem de regăsire automatizat, ce foloseşte macarale robotizate programate să recunoască codurile de bară ale fiecărei cărţi. Sala de lectură va fi deschisă în curând, iar conducerea universităţii speră ca până la toamnă toate materialele tipărite să fie mutate în depozitul subteran al bibliotecii. Construcţia Bibliotecii a început în 2008. Aceasta poartă numele preşedintelui consiliului de administraţie al companiei Morningstar şi pe cel soţiei sale, Mansueto Joe şi Rika, care au donat 25 de milioane de dolari special pentru crearea ei. Pentru că instalaţia de depozitare subterană este mai compactă decât una tradiţională, volumele din bibliotecă ocupă doar o şeptime din spaţiul pe care aceste cărţi l-ar fi ocupat într-o bibliotecă obişnuită.

Toată această tehnologie îi va scuti pe oamenii de ştiinţă atât de impactul unei fraze precum: "Unele pagini din această carte sunt omise", cât şi de ore pierdute numai pentru a afla dacă volumul pe care îl caută este sau nu disponibil digital.

Cu toate că multe universităţi şi biblioteci, inclusiv Universitatea din Chicago şi-au oferit colecţiile spre scanare şi catalogare către proiectul Google Books, legea dreptului de autor a împiedicat postarea online a multor volume.

Sondajele au estimat că aproximativ 80 la sută din lucrările ştiinţifice ale unei biblioteci nu sunt în domeniul public, ceea ce inseamna adesea ca proiecte precum Google Books nu pot publica aceste volume în întregime.

Până când toate sursele din lume vor putea fi accesate online, câţiva studenţi şi cercetători norocos din Chicago vor putea folosi documente din ambele lumi, atât cea digitală, cât şi cea fizică, la Biblioteca Mansueto.

Sursa: Wired