Un tânăr paralizat s-a putut mişca din nou datorită unui stimulator electric al măduvei

24 05. 2011, 11:13

Dispozitivul este, deocamdată, experimental, nefiind disponibil şi pentru alţi pacienti, iar datorită faptului ca a fost testat pe o singura persoană, nu se ştie dacă va funcţiona şi în cazul altor afectiuni ale coloanei vertebrale. totuşi, cercetatorii sunt de părere ca această realizare este un mare pas înainte, întrucat au reuşit să demonstreze că stimularea electrică poate restabili, într-o oarecare măsură, abilitatea coloanei vertebrale de a controla mişcarea, chiar dacă interceptarea semnalelor emise de creier a fost întreruptă în urma accidentării. Aceleaşi descoperiri au fost făcute şi pe animale.

"Creierul ne controleaza toate mişcările, însa coloana vertebrala este punctul de control primar", a declarat Susan Harkema, directorul de cercetare din cadrul Centrului de Cercetări ale Leziunilor Măduvei Spinării din Louisville, în statul american Kentucky.

"Lumea crede ca tot ce se află mai jos de leziune moare şi devine nefuncţional. De fapt, cea mai mare parte a leziunilor afectează doar cateva segmente, iar neuronii aflaţi mai jos raman intacţi. Aceşti neuroni sunt foarte inteligenti. Ei stiu ce au de facut şi joacă un rol important în mişcare", a declarat V. Reggie Edgerton, specialist în cercetarea animalelor paralizate, în cadrul Universităţii din California.

"Din punct de vedere ştiinţific, este remarcabil. Va face însă o diferenţă în vieţile multor oameni cu leziuni ale măduvei spinării? Nu ştiu încă", a completat Dr. W. Zev Rymer, vicepreşedinte la Institutul de Reabilitare din Chicago.

Rob Summer, acum în vârstă de 25 de ani, este omul pe baza căruia s-a realizat acest studiu. Acum cinci ani, era un jucator de baseball al Universităţii din Oregon, iar în urma unui accident de maşină, a rămas paralizat.

La centrul din Louisville, el a urmat, timp de 26 de luni, 160 de sesiuni de recuperare, timp în care terapeuţii au încercat, cu ajutorul unui ham, să-l facă să se ridice şi să meargă din nou, însa totul a fost în zadar.

În urma acestui experiment eşuat, în luna decembrie a anului 2009, chirurgii i-au implantat o serie de electrozi în partea de jos a spatelui pentru a-i stimula măduva spinarii. Electrozii sunt ataşaţi unui generator de pulsuri,asemeni unui stimulator cardiac, şi sunt controlaţi din exteriorul corpului. În cea de-a treia zi dupa implantare, Rob Summer a reusit sa stea în picioare; nu s-a ridicat singur din şezut, dar a reuşit să se susţină după ce hamul a fost înlăturat puţin câte puţin.

"A fost incredibil. În acel moment îmi treceau o mulţime de lucruri prin cap. Am fost uimit. Am fost şocat", a declarat americanul în cadrul unui interviu telefonic.

Dr. Harkema s-a arătat, de asemenea, surprinsă: "Cu siguranţă că întâmplarea se potriveşte cu teoria, dar nu ne aşteptam să se întâmple atât de repede. Domnul Summers a trecut prin sute de şedinţe de terapie şi a început să recapete putere şi masă musculară, iar starea lui de sănătate s-a îmbunătăţit. El încă speră că va merge iar, într-o zi."

De asemenea, dr. Harkema a adăugat că alţi patru pacienţi vor primi astfel de implanturi, dar cercetarea în domeniu mai are un drum lung de parcurs.

Sursa: NYT