Energia electrică „ascunsă” în amprente

24 05. 2011, 11:39

Metodele de identificare a amprentelor sunt departe de perfecţiune. Programele de analiză şi agenţii chimici pot adesea să reconstituie o amprentă, dar pot exista şi cazuri în care să o deformeze. Iar microscoapele foarte puternice, cu toate că pot "culege" cu exactitate reziduuri de amprente, asamblarea acestor porţiuni mici poate dura ore.

De curând, profesorul Robert Prance şi colegii săi de la Universitatea Sussex din Brighton, UK, au dezvoltat o metodă de captură a amprentelor prin studierea unei cantităţi mici de energie statică lăsată în urmă atunci când un deget ia contact cu o suprafaţă izolatoare, cum ar fi plasticul sau sticla.

Echipa condusă de Prance a trecut un electrod pe deasupra unor amprente lăsate pe o bucata de plastic şi a măsurat modificarile de voltaj din timpul procesului. In 75 de minute, cercetătorii au identificat amprente de o calitate comparabilă cu cele obţinute prin tehnici clasice. Prin repetarea acestui procedeu timp de 14 zile, echipa a fost capabilă să demonstreze cum energia emisă de câmpul electrostatic a scăzut în timp.

Această metoda trebuie testata intensiv, în diferite condiţii, însa Prance este de părere că noua tehnică va da roade. Mai mult decât atât, profesorul este de părere că tehnica descoperită de echipa lui va putea fi folosită pentru a oferi indicii despre momentul în care o crimă a fost săvârşită sau pentru a exclude o serie de suspecţi, în cazul în care amprentele gasite la locul faptei au fost lăsate înaintea evenimentului. "Acesta reprezinta un avantaj pe care multe dintre tehnicile de identificare a amprentelor nu le au", a declarat Glenn Porter, criminalist şi om de ştiinţă de la Univeristatea din Western, Sydney.

Cea mai mare problemă a acestei tehnici este faptul că amprenta poate fi identificata doar în cazul în care a fost lăsată pe un material cu proprietăţi izolatoare. Dacă amprenta a fost făcută pe un material conducator, cum ar fi carcasa metalică a unui glonţ, energia imprimată pur şi simplu va dispărea.

Sursa: New Scientist