Proiect matrimonial pentru o pasăre rară

28 05. 2011, 00:00

Coco este un papagal ara hiacint, pe cale de dispariţie, cunoscut în Paraguay sub numele de "papagayo azul" (papagalul albastru).

Acum câţiva ani, oamenii de ştiinţă au estimate că, la nivel global, mai există doar 6.500 de exemplare, dintre care mare parte trăiesc în zonele învecinate cu Brazilia, care îşi pierde repede habitatele naturale pentru păsări.

Capturarea şi exportarea exemplarelor din această specie este ilegală; totuşi, comerţul clandestin există, iar Coco a fost adus la grădina zoologică după ce autorităţile au reţinut o bandă de traficanţi de animale.

Datorită unor teste ADN realizate de curând, specialiştii au aflat că exemplarul respectiv este mascul.

Pentru a împiedica hibridarea (împerecherea cu exemplare din specii diferite), conducerea grădinii zoologice a luat hotărârea să îl despartă pe Coco de papagalii ara din alte specii, lucru care l-a făcut să devină foarte plictisit.

"Este destul de sociabil, deşi nu ştie să spună decât "Bună!"; în schimb, când aude ritmurile muzicii cumbia, dansează. Coco este un mascul a cărui speranţă de viaţă este de circa 80 de ani", precizează Cristiane Rainner, veterinarul grădinii zoologice.

Coco aparţine speciei cunoscute în rândul oamenilor de ştiinţă drept Anodorhynchus hyacinthinus. Este mai mult sau mai puţin văr cu Blu - papagalul din filmul de animaţie Rio -, ce face parte din specia ara Spix (aflată şi ea pe cale de dispariţie).

Din cauza legilor internaţionale privind exportul de animale, legi care sunt foarte stricte, puţine instituţii sunt dispuse să îi aducă o parteneră lui Coco, având în vedere că pentru acest lucru ar fi nevoie de aprobarea oficialităţilor de la Geneva.

"Ideal ar fi fost să continuăm să căutăm o femelă în Paraguay," a spus Cristina Morales, directorul grupului de mediu din Paraguay.

În Paraguay mai sunt cel puţin doi astfel de papagali aflaţi în captivitate, dar fără teste ADN este imposibil de aflat dacă sunt femele. În plus, stăpânii acestor păsări au ezitat să coopereze, având în vedere că procesul de reproducere durează destul de mult.

Sursa: FOXNews