O studentă în vârstă de 22 de ani a rezolvat unul din misterele universului!

30 05. 2011, 11:00

Amelia Fraser-McKelvie a făcut această descoperire în timpul unei vacanţe în care a făcut practică cu o echipă de cercetători de la Şcoala de Fizică a Universităţii Monash, localizând misterioasa materie lipsă în cadrul structurilor numite "filamente de galaxii".

Unul dintre cercetători a explicat că oamenii de ştiinţă au descoperit materie care era prezentă în formele incipiente ale universului, dar care nu fusese identificată în prezent.

"Există o masă care lipseşte, o masă obişnuită, nu una neagră... Nu putea fi identificată în prezent, pentru că nu ştiam unde este situată. Acum am descoperit unde este situată, graţie Ameliei ", a afirmat Dr. Kevin Pimbbelt, astrofizician la Universitatea din Monash.

Fraser-McKelvie, un inginer aerospaţial ce studiază ştiinţa, a fost capabilă să confirme, în urma unui studiu cu raze X, că masa misterioasa s-a deplasat înspre "filamentele de galaxie" care se întind pe dimensiuni enorme de spaţiu.

Studiile recente ale lui Pimbblet au sugerat faptul că filamentele ar putea fi locul unde a dispărut aceeastă masă, despre care se ştie că are o densitate mică, dar temperaturi ridicate.

Acesta a menţionat că astrofizicienii erau conştienţi de mai bine de două decenii de această masă misterioasă lipsă, dar tehnologia necesară pentru a o localiza a devenit disponibilă abia în ultimii ani.

Descoperirea ar putea duce la construcţia unor noi telescoape proiectate special pentru studiul acestei mase.

Pimbblet a recunoscut că această descoperire a avut un scop primar academic, dar susţine că cercetări anterioare din domeniul fizicii au dus la dezvoltarea unor noi tehnologii.

"Când discut cu persoanele cu influenţă, precum politicienii, sunt întrebat: «De ce să investesc în cercetare pură în fizică?». Eu le răspund: «Folosiţi cumva un telefon mobil? Dacă da, să ştiţi că acest produs se datorează parţial şi cercetărilor efectuate în domeniul găurilor negre». Cercetarea pură poate produce efecte în lanţ asupra întregii societăţi, efecte ce nu pot fi anticipate", conchide Pimbblet.

Sursa: France 24