Primul computer cuantic a fost achiziţionat cu 10 milioane de dolari!

01 06. 2011, 10:30

Spre deosebire de computerele bazate pe tranzistori, computerele cuantice se bazează pe principiile din mecanica cuantică pentru efectuarea operaţiilor. Calculatoare profita de proprietăţi precum entanglementul cuantic (atunci când două particule au aceleaşi proprietăţi şi se comportă identic, fiind în acelaşi timp separate) şi stocarea de date cu "qubiţi", sau biţi cuantici.

Computerul cuantic este capabil să utilizeze un sitem de 128 de qubiţi, ceea ce înseamnă că el va fi capabil să rezolve probleme mult mai complexe, cu o viteză mult mai mare decăt un computer normal. El poate aborda problemele legate de teoria numerelor şi de optimizare ce solicită o putere computaţională mare. Un exemplu este algoritmul lui Shor, un algoritm cuantic care determină rapid şi eficient factorii primi ai unui număr mare. Avânt destui qubiţi, un astfel de computer poate utiliza algoritmul lui Shor pentru a «sparge» algoritmii de criptare folosiţi în zilele noastre.

Computerele în cauză pot fi, teoretic, mult mai rapide decât calculatoarele obişnuite şi pot rezolva probleme mult mai complexe. Ele ar putea duce, de asemenea, la noi tipuri de algoritmi de criptare pentru a asigura datele şi a modela sisteme mai complexe.

D-Wave, firma producătoare a fost fondată în 1999 şi se autontitulează "compania de calcul cuantic". Ea comercializează computerul numit "Wave One" pentru 10 milioane de dolari şi promite că va efectua, de asemenea, servicii profesionale de întreţinere a computerelor.

Sursa: VentureBeat