O eclipsă de soare ce are loc la miezul nopţii? În ţările nordice se poate! (VIDEO)

02 06. 2011, 11:00

"Ar putea suna ca o contradicţie ideea de a avea o eclipsă de soare în miez de noapte, dar acest lucru s-a putut vedea în nordul Norvegiei, Suediei şi Finlandei în seara zilei de 1 iunie", a declarat Knut Joergen Roed Oedegaard, un astrofizician de la Centrul Norvegian pentru Ştiinţele Educaţiei din Oslo.

În această perioadă a anului, soarele nu apune în partea arctică a lumii, aşa că o eclipsă solară poate să aibă loc la orice oră a zilei. Când ceasul a arătat miezul nopţii la finalul zilei de 1 iunie, aproximativ jumătate din soare a fost acoperit de lună.

"Eclipsa va fi putut fi văzută şi din Siberia, nordul Chinei, unele părţi ale Alaskăi şi ale Canadei, dar şi din Islanda", scrie Frank Espenak de la the NASA Goddard Space Flight Center, locul în care au fost calculate ciscumstanţele în care va apărea eclipsa.

"Cea mai mare fază a eclipsei va fi avut loc la ora 21:16 GMT, pe data de 1 iunie. La acel moment, o eclipsă de magnitutinea 0.601 va fi putut fi observată din coasta Arctică a Siberiei de Vest şi va înfăţişa soarele de miezul nopţii care îşi va face apariţia la orizont".

Nu toate locaţiile în care eclipsa va putea fi văzută aceasta se va petrece la miezul nopţii. Espenak constată că Reykjavik, Islanda, va experimenta o eclipsă ce va acoperi 46% din soare chiar înainte de apusul soarelui, în timp ce nordul Chinei va observa eclipsa la răsăritul soarelui.

Faptul că această eclipsă este una parţială şi nu totală nu va diminua frumuseţea ei. Dimpotrivă, la miezul nopţii, în Norvegia, discul de soare va fi transformat într-o semilună.

"Această eclipsă de soare ce se petrece în miezul nopţii va fi prima eclipsă de acest tip ce are loc în Norvegia după anul 2000 şi cea mai mare după cea din 1985. Scandinavii trebuie să aştepte până în 2084 pentru a fi martorii unei eclipse şi mai profunde", susţine Oedegaard.

Iată cum s-a văzut eclipsa din Norvegia:

Sursa: NASA