Descoperire revoluţionară: medicamentul care ajută inima să se repare singură!

10 06. 2011, 10:11

Daunele provocate de atacurile de cord au fost considerate până în prezent ca fiind permanente, dar cercetătorii au publicat în jurnalul Nature un studiul al unui medicament (beta4-timosina) ce poate ajuta inima să se "auto-repare" dacă este folosit înaintea unui atac de cord.

Cea mai importantă fundaţie de cercetare a problemelor cardiace, British Heart Foundation, a descris aceast studiu ca fiind "Sfântul Graal al cercetărilor în domeniul inimii", dar că tratamentul dedicat oamenilor se află la câţiva ani distanţă.

Datorită progreselor asistenţei medicale, numărul oamenilor care mor din cauza bolilor cardiace coronariene se află în scădere. În schimb, numărul persoanele care trăiesc cu insuficienţă cardiacă este în creştere - mai mult de 750.000 de oameni au această condiţie în Marea Britanie.

Cercetătorii de la Universitatea College din Londra au cercetat un grup de celule care au abilitatea de a se transforma în diferite feluri de ţesut cardiac într-un embrion.

La adulţi, celulele progenitoare derivate din epicard au devenit inactive, astfel că cercetătorii au utilizat o substanţă chimică, beta4-timosina, pentru a le "trezi".

Profesorul Paul Riley de la Universitatea College din Londra, susţine că "celulele epicardiale ale adulţilor ce căptuşesc muşchiul inimii pot fi activate şi pot fi trimise în interior pentru a da naştere unor noi muşchi cardiaci".

"Am observat o îmbunătăţire de 25% a fracţiunii de ejecţie, în capacitatea inimii de a pompa sângele" susţine Riley. Odată cu pomparea unei cantităţi mai mari de sânge, cicatricile ţesutului au fost reduse, iar pereţii inimii au devenit mai groşi.

Peter Weissberg, directorul medical de la British Heart Foundation, a spus că a fost foarte încântat de cercetare, dar avertizează că scara de îmbunătăţire în rândul animalelor a fost rar întâlnită şi în rândul oamenilor.

În orice caz, chiar şi o mică îmbunătăţire ar putea avea un impact dramatic asupra calităţii vieţii oamenilor.

A fost necesar ca şoarecilor să le fie administrat medicamentul înainte de a suferi un atac de cord pentru ca acesta să fie eficient. Dacă un medicament similar ar putea avea aceleaşi efecte în rândul oamenilor, atunci cercetătorii consideră că ar trebui prescrise în acelaşi mod statinele.

"Îmi pot imagina un caz în care îi vom administra această tabletă ce permite inimii să se regenereze unui pacient cu risc de a suferi de un atac de cord, fie din cauza istoriei familiale, fie din cauza semnelor de avertizare reperate de medic", susţine profesorul Riley.

Cercetătorii susţin că acest medicament ar putea fi disponibil în următorii zece ani.

Sursa: BBC News