Boala Alzheimer ar putea fi diagnosticată cu 10 ani înainte de a se manifesta

13 06. 2011, 09:37

Cercetătorii au dezvoltat o tehnică inovatoare care, spun ei, poate prezice dacă o persoană este predispusă la această boală mintală cu un deceniu înaintea apariţiei primelor simptome. Astfel, persoanele în cauză vor avea timp să încerce să se trateze şi să se pregătească pentru efectele devastatoare ale acestei boli.

Cercetători din întreaga lume lucrează la dezvoltarea tomografiei cu emisie de pozitroni pentru a monitoriza această boală.

Noile studii efectuate de cei de la Universitatea din Melbourne, Australia şi Universitatea din Texas susţin că au perfecţionat această tehnică. Ei folosesc tomograful pentru a monitoriza acumularea de proteine beta-amiloid, despre care se cunoaşte că o legătură cu demenţa şi declinul cognitiv. Se crede că aceste proteine provoacă blocarea proceselor de gândire.

Pe parcursul studiilor lor, oamenii de ştiinţă au efectuat teste psihologice şi neurologice pe sute de volutari, unii dintre ei fiind perfecţi sănătoşi, iar alţii având uşoare dereglări cognitive. Pe parcursul mai multor ani, aceşti oameni au fost monitorizaţi frecvent, fiind testaţi constant.

În urma testelor s-a constatat că persoanele care au acumulări de proteine beta-amiloide au mai multe şanse să dezvolte probleme de memorie şi chiar boala Alzheimer.

Profesorul David Brooks, de la Imperial College din Londra, care studiază această problemă, susţine că aceste scanări ar putea prezice boala Alzheimer cu 10 ani înainte ca ea să dea primele semne.

Folosirea acestor scanere nu numai că îi va ajuta pe medici să diagnosticheze, dar le va oferi şansa de a observa ce anume se se întâmplă în creier pe parcursul bolii.

Sursa: The Telegraph