Vaccinul împotriva cancerului de col uterin a fost declarat un succes

20 06. 2011, 00:40

Un studiu realizat in Australia, una dintre primele ţări care a introdus vaccinarea, a arătat o scădere a anomaliilor de col uterin - modificări ale celulelor colului uterin, care pot fi precursoare ale cancerului.

Australia a introdus la nivel naţional vaccinarea împotriva HPV pentru femei cu vârsta între 12 - 26 încă din 2007.

Deşi va dura mai mulţi ani până se va afla dacă programele de vaccinare au redus numărul cazurilor de cancer de col uterin, oamenii de ştiinţă australieni au fost capabili sa analizeze rezultatele pe baza unor teste, pentru a afla dacă a existat vreo scădere a numărului de femeile tinere care au modificari celulare anormale.

În urma cercetărilor s-a observat că în rândul fetelor mai mici de 17 ani s-a înregistrat o reducere semnificativă a acestor anormalităţi, ajungându-se de la 0,80%, la 0,42% -- aproape o înjumătăţire a numărului de cazuri. Cu toate acestea, aşa cum era de asteptat, în rândul femeilor peste 17 ani nu s-a înregistrat nicio schimbare, din moment ce vaccinul este eficient doar în cazul femeilor care nu şi-au început viaţa sexuală. Această constatare, spun autorii, "consolidează oportunitatea de direcţionare a vaccinurilor profilactice HPV la fete pre-adolescente".

Cercetătorii speră ca aceste rezultate sunt adevărate dovezi ale eficienţei vaccinului. Pentru a dovedi acest fapt ei şi-au propus să stabilească dacă rezultatele au venit ca răspuns la vaccinare sau dacă ele au fost influenţate de alţi factori.

Deşi este foarte probabil ca rezultatele să evidenţieze urmările vaccinului, va fi efectuată o analiză suplimentară a informaţiilor despre pacienţi, verificându-se dacă numărul de teste Papanicolau pe care femeile le-au efectuat este relevant, pentru a clarifica dacă vaccinul constituie singura cauză a reducerii cazurilor de anomalii celulare.

Experţii din domeniul sănătăţii publice spun că femeile nu ar trebui să considere că nu sunt vulnerabile la această boală după vaccinare şi că ele ar trebui să meargă în continuare la controlul periodic.

Marea Britanie a introdus propriul program de vaccinare împotriva cancerului de col uterin, în septembrie 2008, pentru fetele cu vârste cuprinse între 12 -18 ani.

Costul s-a ridicat la 100 de milioane de lire sterline pe an. Dintre cele două vaccinuri disponibile, Marea Britanie a decis să cumpere Cervarix, produs de compania britanică GlaxoSmithKline, chiar dacă acesta nu oferă o protecţie suplimentară împotriva verucilor genitale.

În ciuda grijii că părinţii ar refuza vaccinarea fiicelor lor împotriva unui virus cu transmitere sexuală, statisticile au arătat destul de mulţi au acceptat acest program.

Sursa: The Guardian