Agricultura ne-a făcut scunzi şi bolnavi

20 06. 2011, 01:07

Amanda Mummert, absolventă a Universităţii Emory, a elaborat un studiu în care a analizat starea de sănătate, dar şi înălţimea oamenilor din perioada de început a agriculturii. Este primul studiu de amploare ce tratează acest subiect.

"Mulţi oameni cred că dezvoltarea agriculturii şi a civilizaţiei moderne au dus la apariţia unor surse de hrană stabile şi sănătoase, dar se înşală", spune antropologul Amanda Mummert.

Cultivatorii timpurii s-au confruntrat cu deficienţe nutriţionale având un timp scurt de adaptare la stres, probabil din cauză că au devenit dependenţi de anumite alimente, în loc să adopte o alimentaţie diversificată.

Din punct de vedere cultural, când vine vorba de agricultură suntem exclusivişti. Avem tendinţa de a crede că producerea anumitor alimente este întotdeauna benefică, dar această problemă este mult mai complexă.

Începând de acum 10.000 de ani, şi până de curând, indiferent de cultură şi zonă rezultatele au fost aceleaşi. Agricultura i-a determinat pe oameni să fie mai scunzi şi mai puţin sănătoşi. Noul regim alimentar a completat efectele bolilor şi a afectat sănătatea populaţiei mondiale. Treptat, tendinţa s-a inversat, mai ales după lansarea agriculturii mecanizate în ţările dezvoltate, adică acum aproximativ 75 de ani, au remarcat cercetătorii.

Mummert a cercetat datele din acea perioadă, studiind factori precum înălţimea adulţilor, cariile dentare şi abcesele, densitatea oaselor, fracturile vindecate şi alţi indicatori de sănătate la populaţii din intreaga lume, în perioada în care acestea au adoptat agricultura.

"Oasele se remodelează constant, aşa încât scheletul nu indică mereu cauza morţii. Cu toate acestea, el arată, aproape întotdeauna, capacitatea de adaptare şi de supravieţuire", spune Mummert.

Oamenii au plătit scump, din punct de vedere biologic, pentru agricultură, în special în ceea ce priveşte varietatea hranei. Chiar şi acum, aproximativ 60 la sută din caloriile consumate provin din porumb, orez şi grâu.

Prima teorile legată de influenţa nocivă agriculturii asupra sănătaţii oamenilor a fost susţinută în 1984 de Armelos şi M. N. Cohen, dând naştere multor controverse. Astăzi, în schimb, teoria este acceptată de majoritatea oamenilor de ştiinţă, ca urmare a nenumăratelor studii care atestă acelaşi lucru.

Sursa: Discovery