Cel mai mic transplant din lume, posibil graţie celulelor stem!

23 06. 2011, 10:19

Dacă tânăra în vârstă de 26 de ani va accepta transplantul, atunci ei i se vor alătura alţi pacienţi care suferă de degenerare maculară şi care vor avea sute de celule stem injectate în ochi pentru a înlocui celulele REP distruse şi a le salva pe cele fotoreceptoare rămase sănătoase.

Doi pacienţi cu leziuni la nivelul măduvei spinării au primit deja injecţii de un alt tratament bazat pe celule embrionale (milioane de celule specifice care ajuta neuronii să comunice unul cu altul) într-un efort de a repara reţeaua de nervi care trec prin maduva spinării şi care se extind spre braţe, picioare şi degete.

Acum, specialiştii speră ca vom intra într-o nouă eră, cea a medicinei bazate pe celule stem. În locul tratamentelor cu pastile, ei speră să utilizeze celule stem pentru a înlocui celule bolnave şi nefuncţionale la pacienţii cu diabet, boli de inimă sau leziuni.

Cu toate acestea, fiind vorba de o tehnică nouă, medicii speră la rezultate bune, dar nu exclud nici scenariile nefericite. Ei au motive bune să fie precauţi. La doar opt luni după ce au primit aprobarea de la FDA (agenţia responsabilă cu reglementarea alimentaţiei şi a medicamentelor umane şi animale din SUA) cercetările privind transplantul de celule stem la animale au fost oprite după ce s-a observat că aceste celule au dus la formarea unor cheaguri ciudate pe coloana vertebrală. După cercetări amănunţite s-a constat că formaţiunile nu erau canceroase, iar procesul a putut fi continuat. Cu toate acestea, întâmplarea sugerează imprevizibilitatea celulelor stem.

Din acest motiv, doctorul Robert Lanza, director ştiinţific în cadrul companiei producătoare de celule RPE, a decis sa nu îşi asume niciun risc şi a dezvoltat un test care prin detectarea unei singure celule stem străine, care nu ar avea ce să caute în preparatul pentru RPE, asigură puritatea preparatului pentru transplant.

În cazul transplantului de RPE există un avantaj major. Având în vedere că spaţiul de sub retină este lipsit de "gardienii" sistemului imunitar, este posibil ca celulele injectate acolo să nu fie respinse de organism.

Dar în cazul pacienţilor implicaţi în studiu, celulele RPE au fost atât de afectate de boală încât nu este clar dacă această caracteristică se menţine. Prin urmare, pentru o mai bună siguranţă, voluntarii vor primi medicamente care să le diminueze activitatea sistemului imunitar, la fel ca în cazul persoanelor care se supun transplantului de organe.

Totodată, privind în perspectivă, este posibil ca o astfel de protecţie imunitară să nu mai fie necesară. Cercetatorii pot face acum celulele stem din pielea pacientului, ceea ce înseamnă că nu vor mai fi probleme cu privire la nepotrivirea dintre donator şi persoana care primeşte transplantul.

Sursa: Time